Времето в България

Прогноза за 25-ти юли 2020г. Предупреждение за силни гръмотевични бури

Прогнозата е валидна от 25.07 до 06 часа на 26.07.2020г.

Акцент на прогнозата ни е очакваните тежки метеорологични процеси над Централна Сърбия , като бурите ще се изместят над Западна и СЗ България .

Причина :

Висок циклон , позициониран над Северна Сърбия и Унгария ще дестабилизира атмосферата у нас и на Балканите .През деня високите температури и високо съдържание на  влага, в примерния слой (около 12- 14г/кг специфична влажност),ще са инициатори за развитие на дълбока конвекция.

Клетките ще се сливат по-късен етап от деня  и ще образуват мезо-мащабни конвективни системи , като тяхната посока ще е  на североизток. Процесите ще останат активни и в тъмните часове от денонощието , като ще обхват и Централна България .

Очакваните валежи :

Силна гръмотевична дейност , придружена от значителни валежи и силни пориви на вятъра  Висок риск за средна и едра по размер градушка ,  възможни са и материални щети и локални наводня . Валежите над най-рисовите зони, ще достигнат до 60 – 100л/кв.м,при тези валежи, могат да се образуват локални наводнения.

Не са изключени и суперклетъчни по характер гръмотевични бури.

Оранжев код : Издаваме за интензивни валежи и силни гръмотевични бури , като потенциала им е за дребна и средна по размер градушка , очакваме и шквалови явления. Не са изключени на места да паднат до 60-80 л/кв.м .

Червен код : Издаваме за тежки метеорологични явления : Силни пориви на вятъра до 100 км / час,интензивни валежи до 60-100 л/кв.м. Бурите ще са потенциално опасни , очакваме и средна и едра по размер градушка ! Възможни са и наводнения