Времето в България

ПРОГНОЗА ЗА 24-ТИ ЮЛИ 2020Г.

Прогнозата важи за периода от 24-ти юли до 06 часа на 25-ти юли 2020г

През следващите 48 часа , атмосферата над Югоизточна Европа , ще е силно нестабилна  , като  дневното прегряване , в комбинация с доста налична влага на  граничен слой (приблизително 10-14 g/kg специфична влажност) , ще създаде благоприятни условия за развитие на дълбока и продължителна  конвекция.

През деня ще се генерират около  CAPE Потенциална енергия  ( 1200 – 1500 J/KG)   , с комбинация от 15-20м / сек  срез на вятъра между слоя от 0-6 км.

През деня : 

Отначало бурите ще се развиват над планинските масиви от Динавсаките планини , а по-късно клетките ще са   организирани, като ще се сливат в мезо-мащабни конвективни системи.

Наличието и на силен срез на вятъра –  гръмотевичните бури ще се развиват много бързо.  Очакваме да са  придружени от интензивни валежи , придружени от сини пориви на вятъра и от дребна/ средна градушка .

Бурите ще се образуват над Сърбия , като посоката им ще е на североизток към Западна Румъния.

Привечер :

Втората част от обстановката се очаква да настъпи през тъмните часове от прогнозата .Бурите ще достигнат своя пик над  Централна Сърбия и Западна Румъния. Възможни са  да се образуват гръмотевични бури над   СЗ България.  Бурите ще са сравнително силни  , като произхода си ще водят от Западните Балкани.

Червен код / ниво 3 / Издаваме за значителни валежи, силни пориви на вятъра и за възможна средна и едра по размер градушка. Не са изключени и материални щети ! 

Оранжев код /ниво 2/ Издаваме за силни гръмотевични бури , значителни валежи до 40-50 л/кв.м ,и  за възможни шквалови явления.