Времето в България

Прогноза за 23-ти юли 2020г. Висок риск за силни бури у нас .

Прогнозата важи за периода от 23-ти юли до 06 часа на 24-ти юли 2020г.

През следващите 48 часа , атмосферата над Югоизточна Европа , ще е силно нестабилна  , като  дневното прегряване , в комбинация с доста налична влага на  граничен слой (приблизително 12-14 g/kg специфична влажност) , ще създаде благоприятни условия за развитие на дълбока конвекция.

През деня : 

Отначало бурите ще се развиват над планинските масиви от Динавсаките планини , а по-късно клетките ще са   организирани, като ще се сливат в мезо-мащабни конвективни системи.Комбинация с наличието и на силен срез на вятъра, гръмотевичните бури ще се развиват много бързо и ще достигнат в  зрялата си фаза , ще са придружени от интензивни валежи , придружени от сини пориви на вятъра и от градушка .

Привечер :

Втората част от обстановката се очаква да настъпи през тъмните часове от прогнозата .Бурите ще достигнат и ще засегнат Западна и СЗ България. Бурите ще са сравнително силни  , като произхода си ще водят от Западните Балкани.

Червен код / ниво 3 / Издаваме за значителни валежи, силни пориви на вятъра и за възможна средна и едра по размер градушка. Не са изключени и материални щети ! 

Оранжев код /ниво 2/ Издаваме за силни гръмотевични бури , значителни валежи до 40-50 л/кв.м ,и  за възможни шквалови явления.