Времето в България

Прогноза за 20-ти май 2020

Времето тази нощ :

Валежите обхванали  СЗ България,  ще продължат и тази нощ. Очакваме и по късен етап бурите да обхванат Централна Сърбия и Западна България , а до сутринта и Централна България .

През следващите 36 часа страната ще попада в североизточната част на висок циклон и южната периферия на антициклон. Атмосферата ще бъде силно неустойчива и ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Главно в северозападната половина от страната ще има чести гръмотевични бури, които ще продължават и през нощните часове. Валежите там до четвъртък на обяд ще бъдат между 10 и 50 мм, в северозападните райони 30-60 мм.

Това е един от редките в последните години процеси, при които в ниската тропосфера се установява източен пренос и по-големи извалявания се получават над северозападните райони, вместо както в повечето случаи над Североизточна България по орографския ефект на Карпатите.

 

Следобедните часове на много места ще се развива купесто-дъждовна облачност . Клетките ще се развиват изключително бързо.Очакваме валежите да са значителни , придружени от силни пориви на вятъра.  Висок е риска и от градушки и шквалови явления.

Предупреждения от картата за опасно време :

Ниво 3 Червен цвят  

Издаваме за тежки метеорологични явления –  едра градушка и много силни пориви на вятъра , възможни са и суперклетки ! Валежите ще са с голяма интензивност – 30-40 мм/час .

 

Ниво 2 Оранжев цвят : Издаваме за силни гръмотевични бури .Очакваме  дребна и средна по размер градушка , силни пориви на вятъра и значителни валежи до 20-40мм. Към края на деня бурите ще образуват и Мезо-конвективни системи .