Времето в България

Средиземноморец се образува от остатъците на евроурагана, серия студени фронтове преди края на февруари

През следващите 24 часа се очакват значителни валежи над Югозападна и Централна България, Малък Сечко продължава с овлажняването, а ще понатрупа и нов снежен запас в планините. Снежната граница ще е високо, тъй като нахлуването на студ ще е от северозапад и температурите няма да успеят да паднат значително.

След по-високите температури снегът доста се стопи, реките вдигнаха нивата от топящия се снежен запас, но само един циклон и допълнителни валежи през предходната седмица, няма как да компенсират липсата на по-съществени валежи от дъжд и сняг през януари, а силните ветрове по Коледа изпариха голяма част от влагата, натрупала се от снежната обстановка в началото на декември.

Над Горнотракийска низина, Централна България и по средното течение на Струма – Благоевградското и Кюстендилското поле се очаква да повали доста обилно дъжд, снегът ще е сравнително високо, като за началото на третата декада на февруари 2020.

Схема 1 – Виждаме зараждането на циклона над нашата страна и страните от Балканския полуостров.

Циклонът започва напояването от долината на Струма

Благоприятни ще са условията за значителни валежи – тази нощ  по поречието на р.Струма. Язовир Студена следва да е в благоприятна позиция и нивата на реките в горното течение на Струма да се вдигнат по-съществено, което да ускори пълненето.

Снеготопенето от предходните дни успя да вдигне нивото на язовира до около 4 млн. кубика, което е крайно недостатъчно, за да отпадна заплахата от траен воден режим в община Перник, трябват още няколко циклона, за да се вдигне до поне 8-9 млн. кубика или повече от 2 пъти от наличния обем.

Общото количество валежи за периода –  20-30л/кв.м. Над Северозападна България също ще превали слаб дъжд. Причината е преминаването на слаб средиземноморски циклон  южно от България. По-значителни ще са валежите тази нощ  над Йонийско море и Гърция.

Слаби дъждове, напоителни в Тракия, на югоизток и в Средната Дунавска равнина

Почти над цялата страна, ще превали слаб дъжд, но по-значителни ще са валежите над Горнотракийска низина, а следобедните часове , над Югоизточна България и над Средната Дунавска равнина на Плевен и Ловеч .

За тези райони издадохме и Оранжев код.

Издаваме  за обложи валежи и интензивни по количества . Общото количество ще е между 30-50л/кв.м , а интензивността на валежите ще са между 5-6 мм / час .На отделни места над Южна България  не са изличени и процесите да са съпроводени от гръмотевици .

Червен код : Издаваме за проливни валежи и гръмотевични бури. Явленията ще са придружени и от временно усилване на вятъра. Общото количество валежи ще са между между 70-80 л/кв.м до изнасянето на циклона утре вечер. Най-интензивни ще са валежите в Атика и в Атическата котловина, както и в северната част на полуостров Пелопонес. 

Снежната граница най-ниска в Карпатите

Валежи от сняг се очакват над 1200-1400 метра , а по-значителни ще са над Централните Карпати.Очакваната нова снежна покривка ще е между 10-25 см.

Heavy Snow обилни снеговалежи,  за като  кратко време е възможно да се натрупа до 20 – 30 см. Обикновено валежите са придружени  от силен вятър, предвид бързото трупане на сняг са възможни и виелици. Интензитетът на трупането на сняг е между 16 – 25см на час. Snowза умерен снеговалеж, при който за около час може да натрупа до 15 см.

По родните планини най-много сняг се очаква на Боровец и най-вече по пистите над курортите Мусаленските езера и в долината на река Мусаленска Бистрица може да натрупа около 30 см с допълнителните извалявания.

В Родопите не повече от 20 см нов сняг, нищо общо с предходната обстановка, когато в горното течение на Манастирска река и горно течение на Юговска, приток на Чая, натрупа над 1 метър снежна покривка, но все пак допълва, което съвсем не е малко за скромните възможности за Малък Сечко.

След преминаването на циклона, студен фронт в петък вечер

Към 23 часа вали над почти цялата Дунавска равнина, с изключение на източната част, до западните части на Лудогорието вали дъжд, крайният северозапад също все още не е обхванат на валежните зони. Очертава се в следващите часове Малък Сечко да напоява все повече райони на страната, като разбира се, трябва и да се раздаде малко повечко в някои области.

Валежите от дъжд ще спират първо в крайните западни райони и в долината на Струма, а най-късно в планините и в Предбалкана, където ще е дъжд, едва след полунощ утре, тоест вече в петък.

Според предварителните сценарии предстоят няколко по-хладни дни, в които максималните едва ще прескачат 10 градуса, а в петък се очаква нов слабо изразен валежен фронт в комбинация с размит студен фронт привечер и повече облаци, но по планините има изгледи за допълнителни извалявания и още малко дъжд в Тракия. В събота по-често облачно със слаби валежи на изток и по морето с разкъсвания на облачността само по придунавските низини на запад – Видинската и при устието на река Лом и Огоста. В събота вятърът се очертава да се усили от запад-северозапад до около 50 км/ч.

Събота вечер има индикации за изясняване и по-сериозно изстиване в неделя сутринта, но засега моделите не дават по-дълбоки отрицателни стойности, над страната до събота включително ще доминират студени въздушни маси с произход от Гренландия, трансформирани, разбира се.

В неделя още от сутринта във височина се очертава да започне бързо затопляне, което ще се подкрепя от слабия до умерен западен вятър и бързо ще вдигне на 15 градуса максималните. Но в понеделник ни очаква нов студен фронт с усилване на вятъра от северозапад до дори опасни стойности – над 60 километра в час в Тракия, температурите ще се понижат с 4-5 градуса.