Времето в България

Прогноза за 2-ри май . Силни валежи , градушки и силен вятър .

През следващите 48 часа – времето на Балканите ще се влошава. Очакваме и утре отново силни валежи и градушки и то   над много повече райони .

Прогноза за очаквани екстремни явления – 2.05.2020 до 23 часа

Оранжев цвят : Издаваме за проливни валежи и  възможна дребна градушка, не са изключени  много силни пориви на вятъра по време на буря.Сумарното количество валежи може да достигне до 35-40 л/кв.м.
През деня ще се развива обичайната купесто-дъждовна облачност. Следобедните часове – клетките ще се сливат, но ще са и  бавно подвижни (стационарни) ..  Обикновено  при тези процеси падат за кратко време  интензивни валежи , но поради малките размери на самите “ бури “ е трудно да се прогнозират. Валежите на места могат да надминат 40 л/кв.м и да предизвикат и наводнения .
По-силни ще са бурите над Южна и Източна България. За тези райони  не са изключени и несуперклетъчни торнада  ( смерчове ). Късно вечерта, валежите ще обхванат и СИ България и Южна Румъния  не са изключени срещу 3-ти май и там да превали , ще има условия и за градушка.
Очаква се образуването и на циклон във височина – подсилващ конвективните процеси !
Ниво 1 (Жълт цвят ) ..Най-ниската ни степен.  Обикновено я издаваме за слаба конвекция  и кратки проливни валежи . Валежите ще са с ниска интензивностдо  5-10 мм /за час (силен дъжд  )

 

Карта на регионалния ни модел за валежите към 12 часа , 15 часа и 18 часа / бг време /
Виждаме нарастване на конвективните клетки и засилване на валежите над Централна и Източна България .
По-значителни ще са валежите над Сърбия , Северна Македония и Албания