Времето в България

Прогноза за 19-ти май 2020г. Опасно време в следващите 48 часа

През следващите 48 часа , времето у нас постепенно,  ще се влошава , очакваме и дългоочакваната  смяна на циркулацията , която поддържаше горещото време у нас и на Балканския полуостров . Температурите ще се понижат , но ще останат високи за средата на май .

Снимка 1   Картата на валежите за 15 часа ( бг време ) ///  Линк – http://meteo-models.rf.gd/

Сутринта над Дунавската равнина са възможни образуването на гръмотевични бури ,но по-силни ще са процесите следобедните часове.

Следобедните часове на много места ще се развива купесто-дъждовна облачност . Клетките ще се развиват изключително бързо.Очакваме валежите да са значителни , придружени от силни пориви на вятъра.  Висок е риска и от градушки и шквалови явления.

 

Снимка 2  Картата за опасно време за периода : 19.05.2020 валидна  до 23 часа по UTC

Предупреждения от картата за опасно време :

Ниво 2 Оранжев цвят : Издаваме за силни гръмотевични бури , възможна дребна и средна по размер градушка , силни пориви на вятъра и значителни валежи до 35-40мм. Не са изключени и суперклетъчни гръмотевични бури над Централна Сърбия и СЗ България и Дунавската равнина. Възможни са и микропориви (Microburst)

Някой модели прогнозират и добри условия за образуване на суперклетъчни гръмотевични бури над Централна Сърбия и СЗ България и Дунавската равнина .Обикновено при тези процеси е възможно да падат значителни валежи придружени от екстремни валежи и силен вятър.

Високите нива на CAPE през деня и наличието на  срез на вятъра ( около  15-20м/с на 0-6км ) , могат да доведат до суперклетъчни гръмотевични бури. Условията са допълнени и от високи нива на специфична влажност, в ниските слоеве на атмосферата .