Времето в България

Прогноза за 18-ти ноември 2020г и анализ на очакваното застудяване ..

Акцент на прогнозата  са очакваните валежи от дъжд ,по-интензивни ще са процесите над Йонийско и Черно море. Валежите над Йонийско море ще са проливни , придружени от гръмотевични бури и силни пориви на вятъра. Една от причините e новообразуващ се средиземноморски циклон , който ще определя времето над  Йонийско море и Южна Гърция през следващите 48 часа, очакваните количества валежи ще са между 30-50л/кв.м ..

 

Над Черно море и Източна България
Оранжев код : Издаваме за предстоящи интензивни валежи със стопанско значение , очакваните количества ще са между 20-40 л /кв.м . Вятъра от североизток ще се усили и температурите над Румъния и Източна България ще се понижат..
Нека да обърнем внимание на очакваното предстоящо застудяване.
Периода 21-22 ноември : 
Тогава през страната ни , очакваме да премине силен студен атмосферен фронт. Температурите ще се понижат и над 1300-1400 метра надморска височина ,  валежите ще са от сняг .
Анализ на моделите 
Според регионалния френски модел – Аrpege (краткосрочен модел за прогноза на времето с висока разделителна способност ),прогнозира  по-сериозни снеговалежи на по-ниска надморска височина от 1100 метра. Конкурентния модел ICONE-EU прогнозира по-оскъдни валежи от сняг и по-слабо застудяване.
..
Нека да направим анализ на синоптичната обстановка  над Европа .. Според прогнозите на Европейския модел – над Италия ще се образува дълбок средиземноморски циклон , който ще насочва по-топла в.маса от югозапад и над Гърция температурата временно ще се повиши, но от една страна, имаме и разширяващ се антициклон и приближаващ студен атмосферен  фронт. Според прогнозите са , че ниското налягане ще се насочи на югоизток и страната ни ще попадне под влиянието на антициклонално поле . Вятъра ще се усили и температурите ще се понижат.. Валежите при тази ситуация ще са оскъдни.