Времето в България

Прогноза за 15-ти май. Висок потенциал за едра градушка и силни гръмотевични бури

Прогноза за очаквани екстремни явления – 15.05.2020 до 23 часа

Следобедните часове благоприятно са условията за локални и силни бури в Източна България, макар и добре изграден задържащ слой. Високи са стойностите на CAPE (Потенциална конвективна енергия ) , която над Североизточна България, надминава  2000 J /Kg .Но невинаги високите стойности на CAPE – означава силни бури ! Тези параметри биват покрити и от висок индекс на неустойчивост,  в долните слоеве на тропосферата, но и високи нива на задържащ слой. Ако все пак се стигне до образуване гръмотевична буря, тя може да предизвиква материални щети и дори едра градушка .

Някой модели прогнозират и добри компоненти за образуване на суперклетъчни гръмотевични бури над Източна и Североизточна България. Обикновено при тези условия падат значителни валежи ,придружени от екстремни процеси.

Наблюдаваме и доброто засрещане на два от основните параметъра в Югоизточна България и СИ България Към 15:00 – 18:00 часа местно време този район се характеризира с приблизително 1000-2500 J/kg CAPE и 20-30 m/s срез на вятъра в слоя 0-6 km.Високите нива на влага в ниските слоеве  са благоприятни за образуване на силни бури.

Прогноза  на очакваните метеорологични явления според нас :

Ниво 3 Червен цвят Издаваме за възможни силни гръмотевични бури , едра градушка и силни пориви на вятъра. Възможно е образуването на суперклетъчни гръмотевични бури ! Валежите тук могат да са много интензивни  около 30-50 мм / час

Ниво 2 Оранжев цвят Издаваме за възможни гръмотевични бури , като процесите тук са по-слаби от ниво-3 Валежите тук ще са с интензивност около 20-30 мм / час, но могат да предизвикат локални наводения . Висок е риска и за средна по размер градушка и шквалови явления.

 

Нека да отбележи, че тези бури не се ловят от повече модели и дори прогнозата им е трудна.