Времето в България

Прогноза за 14 февруари 2020г

Прогноза за 14 февруари 2020г

Акцент на прогнозата са очакваните значителни валежи по Адриатическото крайбрежие , Унгария и Гърция. Нов средиземноморски циклон ще се образува тази вечер по Адриатическото крайбрежие , определящ времето у нас и Южните части от полуострова

По-значителни ще са валежите късно вечерта срещу 15-ти февруари  над Йонийско море ,   Централна Гърция и Егейско море.

Процесите тази нощ –  14-ти февруари  .

От северозапад към Балканския полуостров, ще се навлиза  по-студена в.маса ,която е свързана със нахлуването на запълващ се  циклон над Централна Европа , като посоката на вихъра ще е на изток, към Полша и Украйна. Над крайните северозападни части от Балканския полуостров , очакваме и валежи от дъжд,над 1500 метра надморска височина ще са от сняг. Гръмотевични бури също ще се очакват, но над Адриатическо море и  част от Унгария ,   Босна и Херцеговина и Хърватск.

Процесите през деня  –  14-ти февруари  .

По-късно през деня валежите ще обхванат и останалата част от полуострова , очакваме валежи от дъжд и над сняг над 1800 метра надморска височина . Проливни валежи и гръмотевични бури , очакваме и над Черна гора , Албания и Гърция .Общото количество валежи за периода ще са между 10 – 40 л/кв.м.

На картата : 

Оранжев код : Издаваме главно за значителни валежи , проливни валежи и възможни гръмотевични бури , очакваните валежи ще са между 20-40 л/кв.м. Поривите на вятъра над тези райони ще са между 50 – 60км в час , а по време на буря и до 70 км в час , по-значителни ще са поривите над  Адриатическо море и Динарските планини .

Код за снежни бури : Издаваме за възможни снежни бури над Динарските планини и Карпатите , както и за нова снежна покривка до 15 см. 

Карта на регионалния модел на Meteo Balkans – виждаме значителни валежи и образуването на нов циклон над Балканския полуостров . Циклонът ще премине южно от България .

Валежите у нас ще са главно над Югозападна България и ще са между 10 – 20 л/кв.м