Времето в България

Прогноза за 10-ти януари . Отново зимна обстановка у нас

През изминалите няколко часа, валежи от дъжд и сняг обхванаха  Западна България, а  по-късно тази нощ, валежите ще се активизират  и над по-голямата част от СЗ България .

Опасно време , очакваме по високите част от Предбалкана в Северозападна  България. Именно за тези райони на картата е издадено предупреждение от ниво 2 ( Heavy Snow ).  Валежи от сняг , очакваме и над Централния Предбалкан , като снежната покривка, ще се увеличава с надморската височина . Районите където е издадено Heavy Snow Очакваната снежна покривка, ще е между 15-25 см, над тези райони процесите ще са съпроводени от интензивен снеговалеж,  силни пориви на вятъра и висок  риск от счупване на клони, поради високата плътност на снежната покривка .

Обстановката над Балканите :

През следващите часове  България и съседните й страни,  ще са на  границата на две различни по свойства въздушни маси  като от югозапад, с пренос по-топла и богат на влага въздушна маса ще се „сблъсква“ със по-студена арктична въздушна маса, която до този момент е обхвана голяма част от Централна и Западна Европа. Именно по граница й  ще се образуват валежи, а от орографията и местния климат – те ще се подсилят .

Валежите ще са по-интезивни вечерта срещу 10-ти януари ,  а около сутринта над Западна ще преминават в дъжд .

Значителни валежи , очакваме утре над Югозапада и Югоизточна България , а над 800-900 метра и от силен снеговалеж. Валежите над тези райони от страната ще са обложени по характер и за целя период , могат да паднат до 50-60 л /кв.м. Нека да обърнем внимание , че тези валежи , ще предизвикат повишаване на нивото на реките и риск от локални неводния !