Времето по света

Предупреждение за очаквана силна буря , която ще връхлети Гърция утре

През последните 24 часа водещите метеорологични модели, прогнозират, за очаквани значителни валежи на територията на Южна Гърция и Егейско  море .  Причината е нов средиземноморски циклон  , които ще се усили до степен на „Медикейн“. Очакваме от него да паднат значителни валежи над Йонийско море и полуостров Пелопонес. Валежите ще са придружени от силна гръмотевична дейност , очакваме и дребна градушка , процесите като цяло ще са придружени от силни пориви на вятъра. Очакваното количество валежи за 24 часа , могат да надминат 100 л /кв.м . Очакванията ни са , че тези валежи могат да причинят и локални навадения и свлачища. 

 Прогноза на MeteoBalkans за предстоящото разваляне на времето. Прогнозата е валидна от тази вечер до утре вечер 28-ми октомври до 23 часа. На картата сме показали предполагаемата траектория на циклона. Очакваме бурята да забави изтеглянето си от Гърция и да “ задълбае “  

Червен код : Издаваме за силни гръмотевични бури , значителни валежи и очаквани съпътстващи силни пориви на вятъра. Количествата валеж за 24 часа , могат да надминат 100 л/кв.м , за тези райони е риска и от локални навадения !

Оранжев код : Издаваме за шкавали явления и значителни  обложени валежи , количествата валеж ще са между 20-40 л/кв.м .

Нека да припомним , че гръцката метеорологична служба обяви “ червен код “ за предстоящо влошаване на времето.

http://meteoalarm.eu/

За района на България : ЗА 28-МИ ОКТОВМРИ .

Не са изключени и проливни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра над Югоизточна България . Валежите привечер  се усилват и на следващия ден – 29-ти октомври  , очакваме усложняване на метеорологичната обстановка и у нас .