Други анализи

Пожар до Чернобил повиши нивата на радиация!

Въздушния поток у нас  към днешна дата е от североизток .. Причината е мощен антициклон над Източна Европа и ниското налягане над Егейско море. Именно този циклон засмуква повече студ от Украйна, а североизточния вятър може да повиши нивата на радиация у нас.
От данните от нашите модели сами можете да последите пътя на въздушния поток .. Показали сме местоположението  на пожара на картата ( района е отбелязан със Х)

 

 


Горски пожар, бушуваш вече втори ден  в Чернобилската зона на отчуждение, е обхванал площ от 100 хектара. Радиацията в епицентъра на пожара надхвърля допустимите граници, предаде ТАСС, позовавайки на съобщение във „Фейсбук“ на и.д. председател на Държавната екологична инспекция на Украйна Егор Фирсов.

„Пожарникарите продължават да се борят с огъня, който избухна в Чернобилската зона. Ситуацията е сложна. Пламъците  обхванаха още 20 хектара в Чернобилската зона, вече горят повече от 100 хектара. Както често се случва тук, някой е подпалил сухата трева и след това огънят се разпространил и към дърветата… „, се казва в съобщението.

При безопасния гама фон от 0,14 микросиверта в час, посочва  Фирсов, дозиметърът показва 2.3 микросиверта в час в епицентъра на пожара, а на краткия клип, който е публикувал във „Фейсбук“ се вижда, че уредът му показва между 2.39  и 2.60. Тези стойности са повече от 15 пъти над допустимите. В 30-километровата зона около реактора средно се отчита около 2 микросиверта гама фон в час.

Полезни адреси :

За състоянието на радиационната обстановка в страната

http://eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html

http://eea.government.bg/eea/main-site/bg/output/daily/bulletin-test.html
Сателитна снимка на пожара / НАСА / MODIS
Данните от моделите са от MeteoBakans
Видео :