Други анализи

Полярен циклон удря Европа в разгара на лято 2019, трайно захлаждане и серия студени нощи

Студен циклон в разгара на лято 2019

След рекордните жеги, обхванали Стария континент в последните дни първия летен месец на 2019, и достигнат абсолютен рекорд от над 45 градуса в иначе сравнително прохладната Франция през лятото, Арктика неочаквано се надигна и насочва студените си резерви към Централното Средиземноморие. Балканите също се нагорещиха доста, у нас като горещи шампиони се отчетоха Санданското и Елховското поле с до 39 градуса, нищо общо с френските рекорди.

Най-потърпевши от свръххладната вълна се очертава да са точно Източноевропейската низина и Балканите, разгара на лято 2019, десетдневието, започващо от утре до 20 юли, изглежда с температури доста по-ниски, отколкото са нормалните до 33-34 градуса.

Слънцето по нашите географски ширини – 41-43 паралел, и предвид отдалечеността на моретата, ги прави с лекота до толкова, без да е необходимо горещо нахлуване и подкрепа откъм Либийската и Алжирската пустиня.

Полярният циклон, студен фронт от преминаването на който премина в понеделник през страната, на юг от Балкана почти нищо не се усети, само стана по-задушно, но на север вятърът доста по-усили, дори се стигна и до материални щети. Но това не беше всичко, вече усещаме хладът, който завлича от Баренцово море и насочва далеч на югозапад и достига до Балканите.

Сибирският антициклон лятото – останалата ледена шапка

Сибирецът лятото е в отпуск, но някои колеги определят това полярно нахлуване като сибирско, макар и над Западносибирската равнина и Средносибирското плато през летните месеци да не се установява зона на високо атмосферно налягане. Според тях лятото Сибирецът не се руши, а се оттегля на север, над Северния ледовит океан, и кротко си чака есента над остатъците от ледената покривка.

Студените ядра, или остатъчният резерв на Арктика, който се е посвил, тъй като полярният ден при южния бряг на Баренцово море при северното пристанище Мурманск продължава до 22 юли, са разположени в източната и по-студената част на водния басейн.

Американският модел добре успя да хване обръщането на циркулацията от полярния циклон, който премина през класическата есенно-зимна траектория. Формира се над Исландския минимум премина през Прибалтика, смъквайки значително градусите до есенни стойности.

Снежната граница на север от Москва, въпреки 20-часовият ден, падна до 500 метра, а в руската столица петък се очертава да е най-студеният ден, и вместо да е с плажни градуси – около 25 градуса, както подобава в разгара на лято 2019, няма да може да надминат 13, ще се установи субполярен климат за около 10 дни.

Устойчиво захлаждане и у нас в разгара на лятото, духа все от Арктика почти до 20 юли

Полярният циклон, втори поред за малко повече от 10 дни, изглежда ще повлече крак и ще обърне циркулацията към Балканите и цяла Източна Европа, и в голяма част Западна и Централна точно в десетдневието, което се явява разгар на лято 2019 г. Седмица и повече напред американският модел изчислява доста чести север-североизточни нахлувания.

Сега не е като през зимата да чакаме за голям студ прехвърлянето на ледени армии от Урал, към момента студеният резерв е над Баренцово море и над северните части на Карско, които са в непосредствена близост до полюса и останалата ледена шапка.

В края на юни, докато Западна и Централна Европа бяха приклещени от гореща вълна и Сахара бе стоварила цялата си гореща армия на континента, у нас полярен циклон, но юнски, премина през страната и на Петровден падна до 8-9 градуса във високите полета на Западна България, в Краището. Но тогава все пак си бе юни, а сега в разгара на лятото отново сходна обстановка, но със заявка за устойчива смяна на циркулацията и трайно захлаждане.

Потвърждение на студената нощ като за разгара на юли

Предстоящата нощ дава индикации за най-студената или по-скоро много хладна като за 10-ти срещу 11-ти юли, последното обновление дори смъкна с още малко минимума за Софийското поле и вече се очертава да е едноцифрен – до 9 градуса.

А родните първенци Мусала и Вихрен тази нощ се очертава да падне до 1 градус и да задържи 2 поредни нощи на толкова, а след кратък опит за завръщане на топлото, през уикенда нов много хладен порив от Арктика и върховете са на кантар – аха да падне на нулата.

На старопланинският първенец очакванията са това да се случи, да закове на нулата утре сутрин и да се превърне в най-студеното място в държавата преди изгрев и да надмине покрива на Балканите по студ.

Софийското поле тази нощ може и да изстине повече, отколкото Москва, докато в руската стойлица слънцето изгрява в 3:56 и залязва в 11, в котловината, където е разположена българската столица има 7-8 часа да изстине и да свали под 10 градуса.

Температурата във височина, в резултат на нахлуването започна да се понижава, и на 1500 метра, падна под прага от 10 градуса, което по всички параметри, си е доста силно захлаждане като за средата на юли.

Суперхладната вълна в настъпление в следващите часове

В следващите часове инвазията на хладното ще продължи, по северните склонове на Родопите още около обяд се забелязваше по облаците, които се снишаваха до по-ниските върхове – 1400-1500 метра.

И така заформят по-скоро пролетни или есенни мъгли, забулвайки върхове като Червената стена – 1500 метра, Дива вода – 1456 метра и Безово – 1387 метра, съвсем необичайно за разгара на лятото.

Дори в Тракия към момента се оформило подобие на малък циклон, който се простира от южните склонове на Средна гора и от южния край на Родопите, по-скоро есенен дъжд – от умерен до силен, напоителен.

В най-северните части на Ксантийското поле са се образували градоносни области с градоносни облаци. Там изглежда е границата към момента на хладното и горещото, което в момента е под натиск от Арктика.

По-екстремно в следващите часове и прохладни дни до вторник

Очакванията са обаче по-екстремни явления в следващите часове с агресирането на хладната вълна, температурната разлика между загряваната в продължение на месец атмосфера на Балканите от горещите вълни ще започне да изстива и това може да предизвика и градушки и силни порои.

До сутринта обаче валежните зони ще се изнесат към Босфора и Мала Азия и ще се установи свежо, а на запад и доста хладно време. В Тракия утре сутрин се очакват минимуми под 15 градуса, който праг е граница между лято и ранна есен.

След кратко повишение на температурите в петък и събота до отново летни над 25 градуса, в неделя нов приток на хлад откъм Арктика и нова валежна обстановка обхваща страната сходна с настоящата, поне според настоящите сценарии, Софийското поле доста ще поизстине в началото на следващата седмица максималните ще се върнат на майски стойности 20-21 градуса.

След повече от месец жега може би ще усетим това захлаждане доста остро, щом по морето няма да успява да нагрее до 25 градуса, а ще задържа на 22-23 градуса. По-добре ще бъде, че няма да се изгаря така на слънце, но това са моментните сценарии при продължаваща север-североизточна циркулация, с постоянен приток на хладно откъм Баренцово море.

Картата е от преди седмица, но ГФС хвана полярният циклон, и на колегите от https://www.meteogiornale.it/

 

Полегнали облаци от нахлуването
Облаците полегнали над върховете от навлизането на много хладен въздух от Арктика в дъното, на преден план река Чая