Времето в България

Отслабващи жеги, хладни нощи, студена вълна подминава България, циклон след 12 септември

Силно нахлуване по сценарий се отложни

Броени часове остават до големия финал на лято 2019, което премина по малко по-различен от обичайния сценарий. В началото на юли стартираха първите опити за 40 градуса, което предвещаваше доста горещи летни дни, но в самия му разгар полярен циклон наложи трайно захлаждане, което задържа почти до 20 юли.

И август не мина без изненади, вместо първата десетдневка да е със стабилно и горещо време, още на 3-ти през страната премина доста силен студен фронт, който се усети не само по климатичната бариера на Стара планина, където студените пориви опитваха да стигнат 100 километра в час, но долу в градовете. Вятърът охлади сенките и стана досущ като ранна есен.

След това преминахме през период на Санданско-Петрички жеги, в Тракия умерено топло до 33-35 градуса максимални и хладни нощи, при които смъкваше до по-скоро къснолетните 15 градуса.

Едва в последното десетдневие на август се установи напълно лятно време, но пък тогава денят вече е по-малък, а и при липсата на значителен приток на жега от Африка, максималните удържа на що годе прилични летни нива.

Хладното нахлуване застига Западна и Централна Европа, България се разминава

В началото на тази седмица по моделите започна да се появява сценарий за внезапен край на късното лято навръх Съединението, което е с параметри като същинско. Изчисленията бяха за много силно хладно нахлуване, което да свали максималните до октомврийски 19-20 градуса, а нощните до 5 градуса по високите полета. С тези 4 градуса във височина в малките часове на празника, такива стойности бяха напълно реалистични.

Силното захлаждане отново е налице, но в доста по-далечен срок едва към 12-13 септември, с нахлуване от север-североизток, може и да ги направи точно в навечерието на Първия учебен ден – напоителни дъждове и доста хладно време, така изглежда по настоящите сценарии на моделите. Траекторията е по-различна, но все пак хладното се стоварва върху страната.

Супер хладната вълна все пак ще се реализира в близките 96-120 часа и е свързана с доста дълбок типично есенен циклон от Исландия, но според последните обновления хладните ѝ пипала ще успеят да се прокраднат само до западния на Тимок.

Пак ще е поохлади във височина, но няма да е толкова съществено и ще си задържи над 10 градуса, което с помощта на слънцето и предходните жеги трябва да вдига пак до 30 градуса.

Леко разхлаждащо нахлуване от североизток

Към момента сме под влияние на леко североизточно смущение – слабо хладно нахлуване откъм Източноевропейската равнина, което е свързано с антициклон, който завлича сух и хладен въздух от Баренцово море, затова и вчера сутринта във Видинската низина падна на 12 градуса, а в Пазарджишкото поле слезе на 13 градуса.

В първите дни на календарната есен 2019 максималните леко ще се понижат – до около 32-33 градуса, оптимални ранносептемврийски жеги, макар и средният максимум на септември да е 3 градуса под 30, та затова лятото си продължава. През нощта и рано сутрин ще пада до около 14-15 градуса. Водата по градските басейни и по останалите водоеми ще започне да изстива при тази голяма амплитуда.

В навечерието на празника, на 5-ти в късния следобед, може да повали малко над Средната Дунавска равнина, както и на самия празник, но няма изгледи за съществени валежи, малко по-нестабилно ще е, заради нахлуването, което ще дойде северно тогава. Първоначално се очертава западно, след това ще мине северно, Карпатите и до Влашката низина трябва да стигне да охлади.

Есенен антициклон от Баренцово вдига по-големи вълни по Южното Черноморие

Прохладният с някои белези на есенен антициклон успя да свали до няколко десети над нулата градусите в североизточната част на Източноевропейската низина, а в Московския край най-ниската отчетена стойност за август 2019 г. бе 2,8 градуса.

Това си е типично трансчерноморско нахлуване и ще се усети най-много по морето с до умерения хладен вятър от североизток, който може да се усилва и до над 30-35 километра в час, което да отговаря на параметрите на силен. Максималните ще ги свали на кантар като за плаж – до 25-26 градуса и ще продължи да духа така поне до Съединението.

Вълните се очертава да са по-големи по Южното Черноморие и да са в диапазона 1,50-1,75 метра. Североизточният вятър, макар и прохладен, няма да позволи водата да изстине и ще държи на доста приятни 27 градуса, дори по-топла е от нормалното.

Но мелтемът от началото на август със студения фронт като се раздуха и до 5-6 септември ще продължи, както изглежда, изтласква водата към сушата и си се стопля, та държи на такива висока стойност.

В останалата част от страната хладната инжекция от последните дни на лято 2019 почти няма да се усети, след незначителен спад на температурите в последния ден на най-прекрасния и дългоочакван сезон от всички нас, в календарната есен отново градусите ще тръгнат нагоре, но леко – до 32,33 градуса, днес се очертава да е най-топло до към 34-35 градуса, типично летни, с тази разлика

Циклон с първи есенни дъждове – след 10-ти септември, първи сняг в Алпите

От хладното нахлуване откъм Северния Антлантик и преминаващия дълбок атлантически циклон се очертава да падне и първият сняг за новия сезон в Алпите, предходната година бе още в последните дни на август, а тази в периода 2-4 септември, вече в календарната есен. Очаква се да натрупа до около 30 см.

А у нас след лекото захлаждане, рикошет от Западна Европа, символичните дъждове – в навечерието и на самото Съединение и след това, има изгледи за ново затопляне, пак градусите ще ни върнат в плажния сезон.

Циклонът – есенен и напоителен, обхващащ цялата страна, се изчислява, с обилни напоителни дъждове около 13 септември, вече във второ десетдневие и в навечерието на разгара на първия есенен месец. От завръщането на жегата още на 7-ми следобед на югозапад до 12 септември, трябва да изкара топло време, почти лятно и на морето трябва да е така, та плажният сезон да продължи по традиция до около 20-ти.

Картата е на колегите от https://www.wxcharts.com