Времето в България

Отново жеги на Балканите ..

Още от утре температурите на Балканите ще се повишават, времето ще се стабилизира и ни очаква „горещо“ време за средата на септември  . Температурите у нас ще са между 25-33  градуса по Целзий , атмосферата ще е суха и не се очакват валежи поне до края на новата  седмица.  Най-топло ще е над Дунавската равнина и Югозападна България ..

Показваме карти на прогнозираните температури на 850 хпа , виждаме, че повишението на  тази височина  е  свързано с мощен пренос на по-топла въздушна маса от югозапад . Една от причините са циклоналните зони над Западна и Северозападна Европа  и изграждането на стабилна зона на високо налягане над Централна Европа. Придобиваща формата на гръцката буква – омега.

 

Карти :  (meteoblue и wxcharts) 

От последните обновения се забелязва  , че нулевата изотерма ,все повече  слиза надолу  и според последното обновяване ще е на  800-1000 метра надморска височина. Очакваме трайно застудяване над Северозападна Европа и валежи от сняг по планинските масиви. Ако тенденциите се запазят, са възможни и валежи от сняг над Динарските планини.

 

У нас :

Разваляне на времето и края на лятото ни очаква  края на следващата седмица ( около 24-26 септември ) , тогава от северозапад с усилване на вятъра ще прониква по-студена въздушна маса и температурите буквално ще се “ сринат “  от 25-30 градуса на 13-15 градуса по Целзий. Очакваме валежи и гръмотевични бури ..