Времето в България

Отново ни очакват валежи .. Прогноза за 10-ти декември (обновено )

През следващите часове от югозапад температурите във височина ще се повишава , но в ниските слоеве, температурите ще останат близки до нулата. Тези условия ще са благоприятни за  поледици над СЗ България  и Южна и Източна  Румъния . ( На карта тези райони са с пунктирана линия ). 

Нека да обърнем внимание , че картата за очакваните валежи от сняг за СЗ България е със синя пунктирана линия. За тази райони в следващите часове е висок риска от поледици и заледявания по пътищата , а очакваните валежи, отначало ще са от дъжд , а по-късно ще преминат в сняг . Интензивността на валежите   ще са силни , а с повишение и на надморска височина  дебелината на снежната покривка ще се повишава.

Очакваните валежи на картата оцветени с Heavy Snow , ще са конвективни по характер и са възможни на места Предбалкана да натрупа до 25-30 см. За тези райони също валежи риска и от заледявания !

Оранжев код за Източна България и Черно море 

През следващите няколко часа  Източна България ще попада под влянието топъл фронт и обикновено валежите са обложни по характер   ( продължителни и напоителни ). На отделни места не са изключени и слаби гръмотевични бури и то предимно над Черно море . Общото количество валежи за целя период от прогнозата , ще надминат 30-40 л/кв.м.

Червен код  за Егейско  море и Северна Гърция  :

Значителни валежи , очакваме да се образуват над Северна Гърция и Егейско море  , като валежите там ще са придружени от гръмотевици, ще се развиват и силни гръмотевични бури . Над тези райони валежите ще са проливни и продължителни.  През деня ще се образуват и шквалова  линия. Очакваните количества, могат да достигнат 70 л /кв.м.

Не са изключени и локални наводнения и повишаване на нивото на реките .

Какво представлява инверсията и защо валежите замръзват ? 

Показваме вертикален разрез на атмосферата. Виждаме , че температурите във височина ще се повишават до 8-10 градуса , а при условия валежите са от дъжд, но при допир на водните капки със земната повърхност  се създават предпоставки заледявания. Обикновено, при тези условия времето е облачно и мъгливо, температурите през деня са приблизително близки до нулата .