Времето в България

Отново бури и градушки у нас : 18.08.2020г.

Тази нощ : 17-18.август.2020г.

Значителни валежи наблюдаваме сега над Централна и Източна Сърбия , като процесите тази  нощ, ще обхванати Западна България,но валежите ще са слаби.

На картата сме показали , очакваните явления от 00 часа до 03 часа и местоположението на бурята .

Прогноза за екстремни явления : 18.08 до 06 часа на 19.08.2020г.

През деня : Вторник – 18.08.2020г.  

Остатъци от гръмотевичните бури над Сърбия и Западна България ще осигурят по-добри шансове за дълбока конвекция над Централна Сърбия и Западна България ,а по-късно и над СЗ  и Западна България . Движещи се  североизточно -източна посока клетки ще носят със себе силна  гръмотевична дейност, обилни валежи , при някои и за кратко ще са  интензивни.

Около обяд и следобедните часове над Динарските планини , Босна и Херцеговина и Хърватска, ще се образуват силни гръмотевични бури ,при наличието на силен срез (до 15 км в час  в слоя  0-6 км)   , клетките ще са по огранизирани и бързо подвижни.

Късно следобед :

Очакваме да се формират мезо-мащабни конвективни системи . Съществува голяма вероятност  бури да обхванат и нашата страна – следобедните часове или през нощта срещу сряда.

 

Червен код : Издаваме за значителни валежи , силни гръмотевични , като бурите ще се сливат по-късно в мезо-мащабни конвективни системи . При тези процеси остава висок риска от едра градушка , значителни валежи до 40-60 л/кв.м , както и за локални наводнения и силни пориви на вятъра . Възможни са и материални щети.

Оранжев код :Издаваме за краткотрайни , но интензивни валежи , като бурите ще са в начален стадии , очакваме валежите да са интензивни до 40-50л/кв.м. При този код чести са  шкваловите явления и интензивната  гръмотевична дейност и дребна градушка.

Карта на очакваните валежи за утре

https://www.meteoblue.com/