Времето в България

От късни слани и пясъци от Сахара към бури и градушки за Възкресение, циклон и сняг за 1 май

Топло и горещо на Разпети петък - Метеобалканс

Април 2019 остава в историята като преобладаващо хладен, над 20 дни температурите удържаха под нормата, късните слани и студените нощи се превърнаха в запазена марка на наследника на Баба Марта. По-скоро наподобяваше на своя есенен събрат – октомври с устойчивите ниски минимуми.

Закъсняло трайно затопляне, пясъци от Сахара и късни слани

Дългоочакваното затопляне, което трябваше да започне още в началото на Страстната седмица позакъсня малко и вместо в понеделник, началото на същинската топла фаза на годината бе поставено едва в сряда.

Велики вторник бе белязан от последните домогвания на студ от североизток до 42-рия паралел, неуспешни, разбира се, но във височина температурата падна на 1-2 градуса, само преносът на пясъци от Сахара и изцапаните автомобили от есенния ръмеж, издаваха, че най-вероятно е пролет.

Април 2019 се записа и като доста валежен, след 2 сухи месеца – особено март, на 9-ти април дойде и развръзката, средиземноморец, не само един, а няколко се домогнаха до страната, та поовлажниха.

Рекордьор за 24-часов валеж е Ловеч с 60 литра – последният от серията средиземноморци удари Средния Предбалкан, в долината на Осъм, неслучайно третият по големина старопланински приток на Дунав вдигна рязко нивото.

Но бяха доста неравномерно разпределени – валя 1-2 дни по-обилно и след това отново символични количества. Закърпи месечната норма, в долината на Осъм при Ловеч, дори и малко отгоре се опита и до 2 пъти над нормата да стигне.

Утрото на Велика Сряда също стартира с есенни пейзажи – мъгла и инверсия, гарнирани с ниски като за края на април градуси, но следобед започна да стопля, но толкова поредни студени нощи и хладни дни, топлото не можа така бързо да се наложи.

Разпети петък, най-топлият ден на април 2019 с плажни стойности

И едва вчера, на Разпети Петък се усети същинско затопляне, макар и от есен направо да прескочи на лято с тези 28-29 градуса по долината на Струма.

В Пловдивското поле не успя да позагрее толкова, благодарение на изток-североизточния вятър, който полъхваше през целия ден и температурите удържаха до по-прилични – около 26.

Очакваните следобедни бури съвсем се разминаха за Разпети петък, макар и според моделите трябваше да опита да превали и прегърми и над Рило-Родопския масив и над Стара планина, но само се заоблачи на фона на фона на пясъчното небе.

Топлата вълна, дори гореща, стигна апогей в малките часове на нощта

Малко след полунощ горещата като за късен април вълна достигна своя пик, като се формира горещо ядро над Сърбия, в долината на река Велика Морава, като температурата във височина стигна до летни 15-16 градуса.

Доминацията на топлото във височина вдигна доста минималните и затова днес в Софийското поле утрото започва с типична майска стойност – с цели 11 градуса в 6 часа сутринта. А снощи, на Разпети Петък в Предбалкана си държеше над 20 градуса, дори и около час след залез.

Най-хладно е утрото в Карнобатското поле, там дори си е студено с тези 5 градуса, отчетени малко преди изгрев слънце. Признак колко топло има отгоре е, че толкова е и температурата рано сутрин на Черни връх почти 2000 метра по-високо от Карнобат.

Изненадващо след Карнобатското поле по хлад и студ е Ахтопол, под 7 градуса се води студено, тъй като при спане на открито без предпазни средства, може да се стигне до преохлаждане.

По Южното Черноморие, а и не само, пролетта е хладно, водата, с температура около 12 градуса, си подддържа хлад и улеснява преносът на студ от североизток.

На границата между студено и хладно тази сутрин бяха Старозагорското, Шуменското и Сливенското поле с точно по 7 градуса, а най-топло бе ранното утро в подножието на Врачанския Балкан с цели 16 градуса минимум.

Студ от Гренландия смазва топлата вълна от Африка

Късна студена вълна от акваторията на Гренландско море ще успее да достигне Западна Европа, дори вече достига, в Париж в следващите 2-3 дни се очакват типично есенни температури, максималните едва ще надхвърлят 10-12 градуса, колкото у нас в началото на март.

Снежната граница ще падне доста ниско, няма да вали само сняг в Алпите, а и в Централния френски масив, тъй като температурите във височина ще рухнат до -1 -2 градуса, което означава снежна граница на около 1100-1200 метра.

Преносът на късен студ на югоизток към Западна Европа неизбежно ще стимулира котилото на средиземноморците Генуезкия залив на Лигурско море, дори вече започна да го прави, от разликата в температурите, вече се образува валежен фронт, който докара градушки в северозападната част на Италия, днес по-хладен въздух ще започне да се домогва и до нашата страна.

Няма да е студ, но ще е хлад, и настоящите безобразно високи температури във височина, рано сутрин да е 5 градуса на Черни връх, а на Мусала 0 в края на април, е доста топло, по-скоро е като за юни, и тази разлика ще създаде условия за образуване на мощни бури и градушки.

Хладна вълна нахлува часове преди Възкресение

Преди навлизането на своеобразния студен фронт, няма да е класически като през есента и зимата, тъй като няма индикации за  вятър до над умерени пориви, възможно е от бурите да има внезапни усилвания, които се очертава да предшестват навлизането на хладния въздух.

Същинският хлад във височина се очертава да започне да нахлува привечер около залеза, към 20 часа, от запад-северозапад, и с него бурите ще се изнасят на изток и може би в Пловдивското поле ще вали и гърми точно в часовете около Възкресение Христово.

Последното обновление леко коригира Възкресенческите бури и сега по това време, около 0 часа срещу неделя, се очертава да вали и гърми в Средната Дунавска равнина и прилежащия Среден Предбалкан – някъде между долините на реките Осъм и Янтра, а може би и малко по-западно – от Вит или от Искъра на изток да попрегърмява и да вали.

От навлизането на хладния въздух в комбинация със загрятата атмосфера от топлата, почти гореща вълна от Сахара, ще се образуват приземни циклони, които е възможно да създадат условия за допълнителни извалявания, да повали повечко, и сякаш най-голяма вероятност за това има точно в Средната Дунавска равнина – Плевенския край.

А като количества за валежите няма да са особено впечатляващи – до около 10 литра, най-много до 15.

Софийското поле също ще усети навлизането на хлада от запад-северозапад с бури, но и в околностите ще повали, по горното течение на Струма – Люлин, Конявска планина, ще допринесат и в столицата да повали.

На Великден атмосферата се поуспокоява, температурите се връщат към пролетни

Хладната вълна ще смъкне малко градусите и ще се върнат към по-прилични като за края на април до 25 най-много, но преобладаващи – около 22-24, приемливи като за май, атмосферата ще се позакрепи за Великден и само следобед може да повали по Средногорието, Задбалканските котловини или по-скоро в Родопите, най-високата им част и в Ардинската планина или на югоизток – Сахар, Елховското поле и долното течение на река Тунджа.

Но малките часове след Възкръсение атмосферата ще е все още нестабилна, едва на сутринта буреносните облаци ще се разпаднат и ще се кротне, а следобед ще е нещо символично.

На Светли понеделник – до 25 градуса, предимно облачно, но почти без валежи

Последният от серията почивни дни се очертава да е най-стабилно, поне до вечерта, когато отново от северозапад ще ни застигне дъждовен средиземноморски фронт, който ще овлажнява преди това Западните Балкани.

Но до тогава, това ще стане около полунощ, ще е стабилно и топло, но облачно, само по старопланинското било може да се опита да росне в късния следобед. Разкъсвания на облачността може да има около залез само в Санданско-Петричкото поле, както и в Среден и Южен Пирин.

Голяма борба се очертава между топлото от Африка, което ще изпадне в немилост още тази нощ в последните дни на април и отслабващият студ, който нахлува от Гренландско море. Но в последния ден на април се очертава хладното да се наложи.

Изпращаме април с нестабилна атмосфера и бури на север от Балкана

Циклон бележи финала на април, чийто център ще е малко над Влашката низина и Южните Карпати, но ще дестабилизира атмосферата над страната, главно на север от Балкана, на юг ще поддържа само облачно.

По това време на година са така циклоните – вали само локално, а не навсякъде, както през есента и зимата. Циклоните, макар и не особено валежни и с необичайно разположение, северно от страната, не трябва да се подценяват.

Страната ще попадне под влиянието на циклон с център над житницата на Европа – Украйна още в късния следобед на Великден и затова ще е предимно облачно и с бури, където има по-подходящи условия.

Европейският модел изчислява доста интересна и необичайна траектория на циклона, макар и да не е много мощен, от територията на Украйна и южната част на Източноевропейската равнина и Черноморската низина ще се върне на югозапад през Влашката низина ще премине южно от Дунав в последния ден на април и затова са превижданите тогава бури.

Източноевропейският циклон се усилва и се връща на североизток

Със спускането на циклона на югозапад ще започне завличането на по-хладен и почти студен въздух от запад-северозапад и температурите във височина, според сценарий на ГФС на 2-ри май сутринта, ще се сринат до 2-3 градуса, което означава, снеговалежи на около 1800-1900 метра в Рила и Пирин и по най-високите части на Западните Родопи са възможни.

Но това са леко екзотични сценарии, според евромодела на 2-ри ще си е топло и максималните отново ще стигат до около 22 градуса, а няма да падат на априлски – 18-19 градуса.

Американският модел изчислява усилване на вятъра до около 30 и над 30 километра пориви – на 1-ви май от запад почти, а на втори от северозапад чисто, от който се разчита да изстине и да повали още малко късен сняг – около 2-3 см да направи по върховете. Но засега доста екзотичен сценарий изглежда, а е и в противоречение с европейския.

За Гергьовден – захлаждане, но засега без съществени валежи

За следващата серия почивни дни се очертава още нестабилност – в събота с условия за бури, но ще е топло, късните студени вълни минават до края на април.

Метеоисторията не помни класически застудявания през май, затова вече минаваме на захлаждания. На самия празник на Българската армия се очертава захлаждане, което да свали максималните под 20 градуса, но нищо необичайно, с възможни мощни следобедни и привечерни бури над Западна Стара планина.

Картата, използвана като заглавна за публикацията е от https://www.wxcharts.com