Времето по света

Обрат: мощен снежен циклон се заражда за Йордановден, засилват леденото нахлуване, снегът стига до Атина

Ледено нахлуване - сценарий Богоявление

Студът, спуснал се над страната все още търси подкрепа приземя, и към момента среща съпротива, достигнатите към 20 часа температури са по-високи от отчетените в началото на декември, снежната покривка е по-скоро символична, единствено в Пирин, в подножието на връх Тодорка достига до 80 см.

Обедното обновление на европейския модел неочаквано вкара засили студа, който ще се спусне в навечерието на Богоявление, до -12 градуса във височина, което ще създаде условия за образуване на солиден снежен средиземноморец.

Ще премине обаче доста южно от страната и ще заснежава основно Пинд и планините, разположени северно от Атинския залив, но снежната граница при реализация на този сценарий ще падне много ниско – до 200-300 метра в южната част на Гърция, като в апогея си ще падне до 998 хектопаскала в центъра и ще заснежава пистите на ски курорта в планината Хелмос, както и Пинд, както и западните част на Анатолийското плато. При ниска снежна граница може да побелее почти до морските курорти Бодрум и Мармарис. У нас по-скоро локално и ден два по-дълбоки минимуми, това ще е ефектът от усилването на студа.

И засега изглежда доста мощен циклонът , ниска снежна граница, у нас обаче по-скоро чисто символични валежи, може да повали малко сняг в неделя и на самия Йордановден.

Още по-силно ледено нахлуване с бързо затопляне или по-слаба студена вълна

Американският модел обаче не подкрепя този сценарий, и в последното си обновление, дори оряза съществено застудяването около Богоявление и го направи по-скоро символично, което поради вятъра приземя ще вдигне максимални на празника до 6-7 градуса, което е около нормата за началото на Голям Сечко.

Леденото нахлуване може да е наистина много силно по сценария на Европейския център за средносрочни прогнози, но изобщо няма изгледи за трайно застудяване и ледени дни, което да бележи разгара на зимата, а по-скоро наподобява декемврийско или февруарско.

Във височина сваля до -12 градуса за около 24 часа задържа, засега не може да се определи как точно ще повлияе на минималните, но при стихване на вятъра в навечерието на Ивановден, в утрото след Богоявление може да свали до -10 -12 градуса, при условие обаче че изясни и вятърът стихне почти напълно.

Ледено нахлуване - обрат в сценариите

Навлизането на студ от източната част на Баренцово море към Централното Средиземноморие

И след това ни очаква доста мощно затопляне във височина, според средносрочния сценарий, което на практика напълно неутрализира силното ледено нахлуване. И може да вдигне до 10-12 градуса максимални в края на първото десетдневие на Голям Сечко.

Причината за този неочакван обрат е трудното за прогнозиране разположение на средноевропейския антициклон и усилването му до над 1035 хектопаскала, който с източната си периферия ще опитва да отвори ледените порти на Арктика, дали ще му се получи обаче, засега не може да се каже със сигурност.

Защо е тази внезапна флуктуация към по-мразовит сценарий

Причината за тази неопределеност са трудните за прогнозиране мощни атлантически циклони и как точно ще повлияят на разположението на антициклона. Засега изгледите са по-скоро да удържа напора.

Фактът е, че доста обновления вече въртят тези ледени нахлувания около Йордановден, а сега неочаквано го усилиха от Европейския център за средносрочни прогнози, докато NOAA с техния GFS съвсем го размиха и вдигнаха приземя температурите за Богоявление.

Шансовете за реализация са малки, но все пак тази внезапна флуктуация и залитането в мразовитата крайност, си заслужи отбелязването в навечерието на новата 2020 г. Обилните снеговалежи и по новия по-мразовит сценарий се разминават, в Гърция трупа, а у нас символично по-скоро, може би в планините ще продължи да се увеличава снежният запас.

Описаните сценарии са чисто хипотетични, прогноза в истинския смисъл може да се прави за температурите около 120 часа преди Йордановден, а за евентуални валежи около 48-72 часа преди това.

Карти:

1.WXCHARTS

2.Meteo ciel