Времето в България

Нови есенни дъждове и хлад, лято 2019 се завръща след Света Марина, порои за 25 юли

Нова хладна вълна, лято 2019

От днес официално сме във втората половина на календарно лято 2019 г., а температурите тази сутрин са типично есенно, заради доста солидната порция хладен въздух, установил на север от Балкана.

До Тракия не стига, но и в Пловдивското и Старозагорското поле температурите са като за ранната есен през септември или по-скоро като за късно лято – 13-14 градуса. Софийското поле е сред най-хладните с едва 11 градуса 30 минути след изгрева на 16 юли.

Шампион тази сутрин бе Драгоманското поле, което рухна на 8 градуса, но бързо се върна на двуцифрена територия.

Днес се очаква нова вълна есенни дъждове, но моделите изчисляват да обхванат само югозапада – долините на Струма и Места и Западните Родопи, по ефекта на доминото най-вероятно лек дъжд, типично есенен може да повали и в Пловдивското поле, тъй като и Калоферския Балкан ще реагира на влажния напор от Средиземно море.

Пороен средиземноморец се задава от Апенините, до 150 литра порои

Топлото във височина е твърде малко, много хладният въздух, спуснат се от север-североизток успокоява атмосферните явления. На юг от Родопите и по долните течения на Струма и на Вардар са възможни по-силни бури + Солунския залив и може би и трите ръкава на Халкидики, а покрай тях и югозападаот средиземноморец, добре изразен над Йонийско море.

Днес може би по-екстремни, но не чак толкова ще са явленията по Йонийското гръцко крайбрежие и главно по островите. Циклонът вече започна да се оформя и носи много порои, които най-вероятно ще се изливат по най-южните части на Италия, където се очертават до 150 литра. Изчисленията за южната ни съседка са най-много в Пинд – до 40-45 литра, а за у нас са скромни количества – над Беласица – до 10-15 литра най-много, кротък есенен дъжд, макар че по Струма може и да навлезе малко топло и да вали по-проливно с повече гръмотевици.

Изгледите са за следобедни дъждове, които да отслабват с наближаването на залеза и да спират до полунощ.

Силни гръмотевици са почти сигурни в Гърция, границата между топло и хладно у нас е билото на Балкана, а в Сърбия няма какво да спре северния напор и по долината на река Южна Морава стига до Осогово и Скопската Църна гора.

След спирането на дъждовете на югозапад ще започне изясняване едновременно от северозапад и откъм Черно море – изток североизток.

Най-късно ще се проясни над Тракия и над Родопите, тъй като средиземноморецът ще се разпада до сутринта в сряда и дъждовете трябва да спират и над Гърция.

Заоблачавания и бавно затопляне от утре

Само утрото в сряда ще е ясно и до към обяд, следобед ще се появят облаци над цялата страна, по-скоро облачността ще е променлива, няма да успява да покрива напълно слънце.

Но се очертава да остане без валежи в утре. На Света Марина, в четвъртък отново без валежи с по-съществено заоблачаване на запад, но около и преди залеза.

Лято 2019 постепенно ще започне да връща позиции след неочаквания студен удар и то не еднократен, а множествен от Арктика, това днес е 3-тото поред хладно нахлуване, но апогеят си бе миналия четвъртък. Сега само затвърждава тенденцията.

Бури в планините в петък, по-високи температури, Африка плахо се завръща на Балканите

На празника на Созопол – Света Марина, 17 юли, постепенно градусите ще потеглят нагоре, но бавно, щом в Пловдивското поле няма да успява да ги докара до 30, може би само на югозапад, ще ги достига и прескача.

В петък изгледите за леки освежаващи бури за целия Рило-Родопски масив, по линията Беласица-Осогово, Западна Стара планина, а с тях най-вероятно и по течението на Струма и Софийското поле няма да се разминат с освежаване.

Все пак толкова дъждове, нормално е като се опита да стопли до към и малко над 30 градуса веднага да се създадат условия за леки бури. По морето в петък трябва да задържи слънчево през целия ден и с температури оптимални като за летния сезон 27-28 градуса, а в неделя и в началото на новата седмица да стане и горещо до 30 градуса.

През уикенда в събота и неделя са възможни планински следобедни бури, в началото на следващата седмица, вече след 20 юли моделите загатват за жега, но кратка – до около 35 градуса, което за след 20 юли е оптимум, може и по-нагоре, но локално.

След кратката жега от сряда, 24 юли сценариите са за студен фронт, бури, които да достигнат апогей с порои в четвъртък, на 25 юли и да обхвата цялата страна. Но това е далечен сценарий, след повече от седмица, засега сме в период на плахо възстановяване на колаборацията между Африка и местното слънце, естествена за периода в разгара на лятото.