Времето в България

Новата седмица идва с екстремно време.

Новата седмица идва с екстремно време.

През следващите 48 часа атмосферата у нас и на Балканите ще е силно нестабилна, като причините са приближаващ студен атмосферен фронт, високите дневни температури и нестабилната въздушна маса, ще създават условия за екстремни явления.

  • Синоптични карти на приземното поле, прогноза на MetOffice  

Тези елементи ще са допълнени  и от доста богата на влага граничен слой (около 14-18 g/kg специфична влажност). Следобедните часове , ще се  образуват силни гръмотевични бури, организирани и потенциално опасни . Моделите прогнозирания и наличието и на  срез на вятъра в слоя  0-6 км ( около 10-15 м/с). Не са изключени да се образуват и суперклетъчни гръмотевични бури.

Около обяд : 

Температурите ще се повишат , като максималните ще са между 31-37 градуса по Целзий ( местата  без облаци ) , но около обяд  следобедните часове , ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и то предимно над планините.

При пробиване на задържащия слой , клетките ще се развиват изключително бързо , очакваме те да са придружени от интензивни валежи, силни пориви на вятъра и от едра градушка. Процесите ще останат активни и в тъмната част от срока на прогнозата. Не са изключени и образуването на мощни мезо-мащабни конвективни системи .

 

 

На картата сме показали рисковите зони според нас. Прогнозата важи за периода от 24-рти август до 06 часа на 25-ти август 2020.г

Оранжев код :  Издаваме  за значителни валежи , възможни шквалови явления и условия за дребна и средна по размер градушка. Следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовни облаци, не са изключени да паднат валежи до 25-45 л/кв.м.

 

Червен код :  Издаваме за силна гръмотевична дейност , значителни валежи, за средна и едра по размер градушка. Гръмотевичните бури в зрялата си фаза, ще са потенциално опасни. Не са изключени и силни пориви на вятъра до 100 км в час. Възможно е за кратко време да паднат повече от 40 л/кв.м. Тези бури могат да предизвикат  и материални щети . Остава висок риска и от наводнения . Валежите ще са между 30-70 л.кв.м. Над оградената част от страната ще има условия за акумулиране на по-големи количества валеж.

В тъмната част от срока на прогнозата:

Късно вечерта над  Дунавската равнина ще се образува област на ниско налягане. Ще продължава да се образуват гръмотевични бури.Има вероятност да  паднат значителни валежи.

Над страните от Западните Балкани :  Босна и Херцеговина , Хърватска и Сърбия , очакваме да се образуват и мезо-мащабни системи.