Времето в България

Нова вълна мощни бури и порои за празника, заражда се нов циклон, опасност от наводнения

Порои застигат Южна България, локални наводнения - Метеобалканс

Трета поредна вълна лошо време се задава след краткия прозорец сравнително по-стабилно днес, с наближаването на 24 май нова дестабилизация на атмосферата над България и над северозападните части на полуостров Мала Азия. 

Очакват се значителни валежи от проливен тип, като количествата е възможно да стигат до 50-70 л/кв.м и да предизвикат и локални наводнения.

Висок риск от наводнения в Южните Родопи и почти цяла Югоизточна България

През следващите часове започва нова дестабилизация на атмосферата на Балканите, като се очаква и формирането на циклон в ниските слоеве на тропосферата..

Утре още около обяд се очаква гръмотевична дейност над Горнотракийската низина, която ще продължи и в следобедните часове, а привечер е възможна и над Черно море. 

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност , като по-обилни и напоителни ще са дъждовете на юг от Стара планина.

Следобед над Горнотракийската низина се очаква формиране на т.нар. многоклетъчен процес, който ще доведе и до образуване на мезофронт с образуване на нови клетки, чиято посока ще е на североизток и ще задържи така с напредването на деня. 

Възможни локални порои с по 40-50 литра дъжд само за час

Не е изключено локално да се излива до 40 – 50 мм на час – типичен летен силен порой, което е предпоставка за наводнения, ако се случи в Пловдивското поле, каквито индикации има, то изсъхналата почва може и да не ги поеме веднага и да се опита да наводни. 

Силни порои и конвективни процеси - Метеобалканс

От  модела зоната “ 1 “  е многоклетъчен процес / групи гръмотевични бури с различен стадий на развитие.

От модела зонна  “ 2 “ е очаквани  шквалови явления, както и възможни суперклетки.

Ниво 3 се издава за нестабилно време и възможни порои, засилена гръмотевична дейност и условия за образуване суперклетки над Югозападна България, Северна Гърция, северозападните части на полуостров Мала Азия и отново Северното Черноморие попада в линията на червения код за опасно време.

Северното черноморие отново с възможна буреносно-градоносна атака

Варненският залив отново може да се готви за екстремни явления. Суперклетките правят едрозърнести градушки – червеният код е почти по диагонал на територията на републиката, а и очакваната траектория на буреносните облаци. 

Солидните порции хлад, които ще започнат да навлизат от запад северозапад утре вечер и формирането на приземен циклон се очертава да заредят облаците с достатъчно влага, така че да се леят солидни количества дъжд.

Вредните за стопанството валежи – градушките не са изключени, дори напротив, има значителна вероятност от такива, но и освен това ще напоява добре. Пловдивското поле се нуждае от солидно овлажнява, особено южната природопска част, южно от река Марица, тъй като към момента май, почти на финала вече, изобщо не се усети като най-дъждовния месец и е доста суха.

Почвата е изсъхнала, почти се е напукала, язовирите, които се захранват от дъждовна вода са 3-4 метра по-ниско, отколкото трябва, затова тези порои, които се очертават точно за тази част на Пловдивското поле изглеждат като истинска благодат.

Общо за цялото денонощие, което обхваща моделът на Метео Балканс, се предвиждат да паднат между 50 и 70 литра дъжд, което се равнява на над 70% от месечната норма за май.

Навръх 24 май отново бури и порои на юг от Балкана, температурите падат

Хладната вълна, която утре ще създаде условия за порои и мощни бури, ще свали с 4-5 градуса максималните, отделно и дъждовете ще разхлаждат добре.

На Деня на Българската писменост и в разгара на баловете основният буреносен прицел се очертава да са Родопите и Тракия, но изглеждат сякаш по-слаби, отколкото утре, навечерието на празника, и до спускането на нощта трябва да са стихнали. Но моделът изчислява нещо като нощна буря над Чирпанските възвишения, срещу 25 май.

В съботния ден атмосферата ще продължи да е нестабилно, типично като за финала за май, по-мощни бури са възможни отново в Южните Родопи – Ардинската планина и в Гюмюрджинския снежник и в другите погранични ридове, а в останалата част на страната, по-валежно на изток изглежда, ще е по-слабо.

Поне засега такива са изгледите, до петък е възможно да настъпи коренна промяна и от съвсем символични бури отново да станат едрозърнести градушки, които правят ледена покривка.

В неделя без бури, само с облаци, градусите нагоре до над плажни 27-28 градуса

Последната неделя на май 2019 и на календарната пролет засега изглежда суха и топла, преминаваме временно под топлата доминация на Сахара, но за понеделник се задава нов дъждовен фронт от Средиземно море, който готви нова порция освежаване.