Други анализи

Ноември показва характер с плахо застудяване и гъсти мъгли, слани след Архангеловден

Метеобалканс - мъгли, бури, студ

След трайното затопляне, започнало след мощния студен фронт от преди Димитровден, което ни върна направо в сезона на късното лято, дойде ред и на ноември да покаже малко мъглив и студен характер, което може да се каже, че вече е факт, но само в част от страната, която е уязвима на източния пренос.

Планините през целия този период от Димитровден насам са необичайно топли като за късен октомври и ранен ноември, а по-хладен и влажен въздух от изток все пак успя да свали температурите до нормалните около 15 градуса за началото на 11-тия месец на годината.

Гъсти мъгли и нормални температури като за ранен ноември

През следващите няколко дни страната ни ще се озове в обстановка, сходна на тази от началото на октомври, югозападна периферия на мощен източноевропейски циклон, все още не е толкова мощен, потоци влажен и по-хладен въздух от североизток.

На този фон в югоизточния край на Черно море, недалеч от северното подножие на Понтийските планини, е разположен малък циклон, който пък ще овлажнява сухия въздух, който се пренася от североизток към страната.

Но доминиращ фактор няма да е циклон, който е доста далеч от бреговете на България.

А по-скоро блокираща зона с по-студен въздух във височина, която ще възпира потока от антициклона и утре ще се създават условия за гъсти мъсли и ръмежи.

Поради сблъсъка на изток леко югоизточните потоци с тази зона, която буквално ще завърта въздушния поток от изток-югоизточен на северен, образувайки своеобразни мини вихри, от които може да поръми.

Мъглите утре до следобед ще са обхванали главно Дунавската равнина, по-голямата част от Горнотракийската низина, на запад няма да успеят поне до вечерта да достигнат.

Но със залеза на слънцето топлата съпротива ще отслабне и гъстите мъгли ще установят доминация над цялата страна.

Без съществено понижение на температурите, но и сушата продължава

Съществено понижение на температурите не се очаква, ще останат в границите на нормалните за началото на ноември.

В равнините и низините ще е по-хладно, в Софийското поле, докато не го достигнала мъглата също ще е сравнително топло с максимална до 17-18 градуса, характерна повече за началото на октомври.

Със замъгляването ще падне на 13-14 градуса и така ще влезне в нормалните граници за ранен ноември.

По планините все още ще е топло, от сряда се очертава с по-интензивен пренос от североизток, по-хладен въздух и вече минимални под -5 -6 градуса по върховете.

5 градуса след залез за връх Ботев за началото на ноември си е истинска жега, в инверсионния колос Кюстендилското поле, разположено под снагата на първенеца на Осогово връх Руен, снощи си ги закова на 0, Видин слезе пък на 1 градус, което си е прилична температура като за ранен ноември, дори и за декември.

Изясняване, възможни слани и минимуми около нулата в петък

Най-агресивна се очертава да е мъглата утре, когато ще се съчетае с ръмежи – главно на изток и по морето, но може и в Горнотракийската низина да попреръми.

Почти до края на седмицата мъглите ще са доминиращ фактор, но в четвъртък вечер трябва да се изясни и на сутринта да скове, във височина ще се формират почти студени ядра и на сутринта след Архангеловден е възможно да има и слани.

Над Лудогорието и Добруджа хладното ядро на 1500 метра височина ще изстине до около 3 градуса, което създава предпоставка за ноемврийски слани, които са съвсем обичайно явление. Утрото в петък и събота се очертава да е по-студено

Температурите тази седмица започват с от 11-12 на северозапад, където мъглите бяха най-гъсти днес до 20 почти в Санданско-Петричката котловина.

В Монтана и Враца температурите към 14 часа все още бяха едноцифрени, малко по-късно слънцето успя да пробие гъстата мъгла и повдигна малко градусите.

В Пловдивското поле нагря до около 16 градуса към 15 часа, когато обикновено се отчита максимума за деня, утрото бе с около нормалните като за ноемв 5-6 градуса.

Тенденцията е за леко понижение на градусите в Пловдивското поле до около 14 градуса от сряда нататък, а в утрото след Архангеловден може и да поизстине и до около 2-3 градуса.

Като цяло температурите ще са около нормалните 14-19 градуса за първото десетдневие на ноември с тенденция за леко понижение до 11-16 в сряда четвъртък, минимални 4-9 градуса, в петък и в събота 1-6 градуса, по-значително с местата с по-трайни мъгли, по-ниски минимални и слани в петък и събота сутрин.

Утре топло на югозапад, а на изток и в низините мъглите набират мощ и дори ще се стигне до ръмежи.

Топла неделя в планините поне засега със слаб южняк

Засега събота се очертава да е по-хладна, а в неделя във височина се очертава топъл вятър, което означава, че планините ще се стоплят – до 8-9 градуса на 1500 метра височина, а на слънце до приятно пролетни 19-20 градуси.

По сенките и деретата ще е хладно, но на слънце ще е приятно.

Към неделя източноевропейският антициклон, под чиято пазва ще бъдем през следващите няколко дни ще се е превърнал в истински студен гигант и налягането му в центъра ще достига почти 1050 хектопаскала, но ще е дост далече на североизток от България и ще получаваме от него само малко повече хлад и то доста трансформиран,

По същото време много дълбок антлантически циклон с 980 хектопаскала ще опита да отнеме доминацията му над Източна Европа, но дали ще успее, развръзката предстои.

Но от атлантически циклони у нас освен вятър и несъществени валежи, както при студения фронт преди Димитровден, рядко могат да се очакват други явления.

Есенни дъждове може би ще получим около и след 20-ти ноември, когато средиземноморски циклон, вече няма да нарушава траекторията си запад-изток-североизток, тъй като на изток няма да има блокиращ антициклон, който да го възпира, и съответно ще успее да достигне и Балканския полуостров и да ни овлажни сравнително добре.

Но това е много далечен сценарий, затова вероятността от реализация е под 5% към момента.