Времето в България

Непотвърдено: ултракъсна студена вълна за Гергьовден, майски слани и още студени нощи

Метеобалканс - ултракъсна студена вълна за Гергьовден, влияние
Историческа студена вълна за Гергьовден, макар и за няколко часа, температурата на височина 1500 метра ще рухне на нулата, дали ще опити за майски слани, засега не е съвсем сигурно.
Сутрешното обновление предвиждаше по-съществено захлаждане за празника, но не чак толкова, че да се превърне в майска студена вълна.
Все пак до тогава има над 200 часа, но е впечатляващо как моделът пресмята застудяване, типично късноесенно или по-скоро ранноаприлско през май, при все че от Деня на българската армия трябва да започне сезона на късите гащи и тениските.
Докато се опитва да скове сутринта на Гергьовден от югозапад, Азорецът ще вкарва доста топло, ще загрее доста солидно първо Пиренеите, а след това и на север Франция, поривът откъм все по-нагорещяващите се тропици ще стигне почти до сърцето на Европа. 
Формиралата се зона на високо налягане, ще завлича останалите резерви студ над Баренцово море, далеч на юг, чак до Родопите ще слезе студ.
Най-обширната българска планина ще е като последното стъпало, което майското студено надигане на Арктика няма да успее да преодолее и до Ксантийското поле ще стигне само солидна порция хлад.

До 20 см сняг при Големите езера днес от свръхкъсна студена вълна

Съществува известна вероятност свръхкъсното студено избухване на Канадския антициклон, от което вали сняг над Големите езера в момента, в Чикаго се очаква да натрупа до 20 см снежна покривка, повече от впечатляващо за края на април, няма да е последно за Арктика, и ще има европейска версия точно на Гергьовден, вече през май.
Засега е само хипотеза, но предвида късният сняг, който се сипе на брега на Големите езера, а и ще натрупа, съвсем няма да изненада доста това последно издихание на зима 2018/19.
Американският модел обаче изчислява класическо сухо нахлуване, директно северно към страната, което да смъкне температурите на Гергьовден до мартенски. 10-дневната диаграма за Пловдивското поле показва малко над 16 градуса максимум на Деня на Българска армия.
Северните нахлувания са сухи обикновено, откъм централната част на Баренцово море – през източната част на Скандинавия, още повече, че толкова късно, доста бързо студът ще бъде трансформиран от силното майско слънце.
Преди празника обаче би трябвало да повали, в навечерието на свръхкъсното студено нахлуване. Вероятността за майски слани ще е по-голяма, на първия работен ден – на 7 май, когато за Пловдивското поле се очертава под 5 градуса минимум, тоест студено утро, а по високите полета може и да удари слана. Студеният въздух, спуснал се от север ще се трансформира бързо във хлад, но топло няма да успее да се наложи веднага.

Затопляне още на 7 май, по-осезаемо на 8-ми и нова порция хлад

Следобед на 7-ми май ще стопли и ще надмине 20 градуса, налягането над страната доста ще се повиши – до около 1030 хектопаскала, но по-осезаемо ще е затоплянето и с плажни градуси ще е в навечерието на Деня на Европа и на победата – на 8-ми май, когато са възможни като вчерашните и тестване на 30 градуса с толкова топло отгоре. От Гергьовден до навечерието на деня на победата засега се очертава предимно сухо, въпреки тези флуктуации в температурите.
Но за празника на деня на Обединена Европа атмосферата ще се дестабилизира отново ще започне прииждане на солидни порции хлад от северозапад и най-вероятно ще повали. И двата модела го въртят това застудяване за Гергьовден, но дали ще се реализира, най-вероятно да, но не в такъв мащаб, като изчисляваното от обедното обновление.