Времето в България

Най-студената нощ за септември с опити за ранни слани, затопляне и дъждовен циклон

Метеобалканс - студ от североизток, ранни слани

Сибирското нахлуване, макар и ранноесенно, достигна апогей тази нощ, септември показа и суровата си страна. Постигнатото изстиване от надвисването на солидна порция студ от североизток с температура във височина, понижаваща се до -2, -3 градуса, откъм Източноевропейската равнина, е впечатляващо, Софийското поле рухна на едва 2 градуса, с ясното небе, това си е за лека свръхранна слана.

На морето също североизточното нахлуване се оказа решаващо и сложи край окончателно на летен сезон 2019 г., водата падна на под 22 градуса тази сутрин в Бургарския залив, а минималните рухнаха до едва 10 градуса.

Толкова ниски минимуми поставиха окончателен край на късно лято 2019 г. Следваща по хлад е Видинската низина, която успя да смъкне до под 5 градуса и закова на 6 рано сутринта.

Тракия също поддаде на надвисналия студ от североизток и Пловдивското поле изстина до едва 6-7 градуса в 6 часа сутринта, вече преди изгрева на слънцето. Сградите са все още топли и по всяка вероятност за няколко часа студ няма да успеят да изстинат до такава степен, че да се наложи отопляване.

След толкова продължителна жега, без обичайните студени фронтове повече от месец, и постоянно поддържане на трайно високи средноденонощни температури.

Бързо налагане на студа, само за нощ се стигна почти до ранни слани

Студът бързо успя да се наложи, като устрои едновременна атака първо от северозапад с усилващ се вятър, особено на север от Балкана, от юг също подухваше, но до повече от умерени пориви не се стигна.

Минималните и преди 16 септември се понижаваха до стойности под 10 градуса, например, в Софийското поле рухна до 8 градуса, на 14 септември, но задържането им бе твърде кратко, че да повлияят на средноденонощните, които си останаха строго над нормата, още повече като следобед вдигнеше до над 30.

Вчерашният ден бе показателен със среднонощни температури под 15 градуса, слънцето опита да стопли, след като се показа в късния следобед, но бързо започна отново да изстива с наближаването на залеза.

От сибирското нахлуване по параметри доближаващо до късноесенно успя и да повали типично есенно, вярно недостатъчно, за да компенсира продължителната суша, но все пак ги докара до 20-25 литра за денонощие, на много в югозападната част на Родопите – рида Дъбраш, там има локално над 30 литра.

За септември това количество е сравнително оптимално, още повече за толкова кратък период. Вярно не успя да вдигне реките, така че да ги изкара от лятното малводие, има леки повишения, но незначителни.

За вчерашния ден дъждовете бяха предимно в Южна и Централна Северна и Североизточна България, като че ли повече на юг от Балкана, за сметка на деня на самото нахлуване, когато повече поваля на западно от река Искър.

Най-голямо е повишението на река Искър при станция Нови Искър, където разликата спрямо миналия ден е почти 30 см, но въпреки това нивото не достига до стойностите на средногодишния оток.

Следва затопляне още днес, дъждовен циклон напоява допълнително

Сибирецът е доста упорит и изобщо не се дава, но във височина с издигането на слънцето на небосвобода градусите бързо ще се покачват, вярно, няма изгледи днес да минат над 10 на 1500 метра, тъй като във височина ще се формира доста солиден есенен антициклон, който осигурява приток на хлад от североизток, налягането ще се покачи до почти 1030 хектопаскала тази нощ, но ще е за кратко. Благодарение на антициклона небето ще е ясно, както и вече отминалата нощ, и ще държи

Но все пак на 21 септември около есенното равноденствие и в навечерието на деня на Независимостта все още слънцето още е достатъчно силно, че да ни стопли до леко над 20 градуса в Тракия, а и във височина, разбира се, студът макар и бавно, ще се оттегля. С тези минимуми обаче това си е като за средата на октомври или повече за около и след 20-ти.

След още една студена нощ, тази срещу деня на Независимостта, макар и апогеят да е вече зад гърба ни, утре следобед вече топлото ще се завърне във височина и може да има и достигнати до 25 градуса на самия празник, а на почивния понеделник вече окончателно ще се установи и дори ще вдигне и над 25 градуса, възможни са и до 27-28, но ще е съвсем за кратко.

Още във вторник обаче от северозапад, ще дойде нов приток на хлад от северозапад, който обаче ще е по-лек и придружен с навлизащ есенен циклон, за който има индикации, че ще е и с летни порои, тъй като във височина ще е сравнително топло.

Безформен средиземноморец след Деня на Независимостта

Заоблачаването, свързано с наближаващия средиземноморец, ще започне още в неделя следобед, плахо от запад, югозапад, първоначално ще е без валежи, а в останалата част на страната ще е ясно на фона на отслабващия антициклон.

Есенните дъждове се очаква да започнат в понеделник привечер над Осогово-Белащенската планинска редица, но ще са слаби, и бързо ще спират. Ще вали повече от приземни циклони, няма да има добре изразен класически есенен средиземноморец.

Основната порция се очаква да се излее едва във вторник следобед и привечер, когато над Южна България е възможно да се излеят нови над 20 литра дъжд, на север от Балкана индикациите са за по-символични валежи, повече дъжд може да се излезе над Странджа и Южното Черноморие.

С очакваните нови количества дъждове септември горе-долу ще си докара и без това скромната валежна норма.

След по-малко по-хладния вторник, когато ще вали почти над цялата страна, от 25 септември сценарият е за затопляне, макар и тогава да може да повали малко и температури около и над 25 градуса. Очертава се септември да завърши с доста топло време, като максималните отново ще достигат до 30 градуса, но това е предварителен сценарий, преди това трябва да мине средиземномореца, който ще е безформен над Балканите, но има изгледи да регенерира над Черно море.

Октомври започва със силни студени ветрове до 70-80 километра в час

На последния ден на септември сценариите са за над 30 градуса в Тракия и на югозапад, но с наближаващ студен фронт от северозапад, който може да докара бури и локални порои, но все пак това са предварителни сценарии. Хладното нахлуване откъм Среднодунавската низина се очертава доста солидно, ще прокуди късносептемврийската жега и дори може да повали сняг над 2500 метра, макар и моделите да дават засега над планината Проклетия.

Застудяването около 1-2 октомври изглежда аналог на настоящото, само че от северозапад, това създава предпоставки за силни студени ветрове с пориви по данни на американския модел до 70-80 километра в час, което е като бурен вятър, а още повече и студен ще се усеща.

В началото на октомви хладното нахлуване ще е изцяло северозападно, откъм Северния Атлантик, последвано от доста сериозно затопляне, но кратко, което пак ще вдигне над 25 градуса максималните, но ще бъде последвано от нов север-североизточен напор около 6 октомври, който може отново да създаде условия за слани или пък минимуми под 5 градуса. При все че тогава вече и денят ще е доста по-малък. Но това е много далечен сценарий, затова трудно може да се даде гаранция за точност повече от 5%.