Други анализи

Най-накрая истинска зима у нас

През следващите 48 часа, температурите на полуострова ще се понижат чувствително, за почти една седмица . Според глобалните модели най-студеня ден, от серията “ студени дни “ ще е между 16-19 януари. Тогава се очертава рязко понижение на температурите – на отделни места е възможно да достигнат до под -15 – -18 С° ако  температурите се запазят по-дълго време  е възможно и образуването на ледоход по река Дунав .

Обикновено при тези нахлувания въздушната маса е бедна на влага и самите валежи са слаби ( ако ги има такива ) и то над Дунавската равнина и Предбалкана. Много често над Северозападна и Северна Турция, се наблюдава и езерен ефект, обикновено се образува , когато студен въздух  преминава над по-топла и богата на влага повърхност. След като този топъл, влажен въздух, отново премине през по-студената земна повърхност принудително  се извалява .Често валежите са интензивни и конвективни по характер .
Показваме серия от снимки, на очакваната температура на 850 хпа ( 1.5 км ). Обикновено тази височина се използва за прогноза на температурите на ниските нива на тропосферата и проследяване на атмосферните фронтове.
На първата снимка виждаме полярния циклон позициониран над Балтийско море , като посоката на бурята е на югоизток . Очакваме да се образува многоцентрова област на ниско налягане, обхванала голяма част от Източна Европа . Виждаме , че нов циклон се образува североизточно  от Черно море . Именно тази буря ще насочи още студ към вътрешността на континента .
Полярният циклон се разделя на два центъра . Образува се многоцентрова барична система. Центровете на циклоните са разположени близо един до друг. Тези циклони, се обединяват от общи затворени изобари по периферията им. Системата се регенерира от топля въздух и се образуват  млади циклони.
Към страната се завлича много по-студена въздушна маса , която бива завлечена от полярния циклон над Европейска Русия .
 
Обикновено при подобни нахлувания , температурите у нас ще се понижат чувствително през следващите  96 часа. Не е изключено термометърът да показва стойности близки до рекордните за това време от годината.
След полярното нахлуване , очакваме отново зонална циркулация, температурите у нас ще се повишават и времето ще е типично мартенско .