Други анализи

Над 150 л/кв.м се изсипеха в столицата на 6-ти юли 2020

Представяме анализ на сумарното количество валеж от дъжд, паднали над столицата за последните 2 часа на 6-ти юли 2020г.

Най-значителни са били валежите над югозападните , централните и североизточни квартали на София. Изцяло югоизточните квартали, валежите са били оскъдни. На картата виждаме и липсващи стойности от автоматичните метеорологични  станции. Предполага се , че не са записвали информация, или са били повредени от бурята .Според радарните снимки – именно там бурята е била най-силна .

Средната стойност на самия валеж надминава -100 л/кв.м . Тези стойности са били отечени за краткото време  и са  достатъчно за наводнения.

 

На снимката показваме стойностите на валежите и техния максимум и време . Източник : Wunderground.com/wundermap

Количество дъжд за изминалите 3 часа,обновява се на всеки 1 час .

За съжаление самия радара се намира над Дунавската равнина и процесите над Софийската котловина не се засичат добре , поради големия ъгъл на лъча. Радара реално засича средините и високи облаци , но НЕ й долната част на облака. Въпреки този малък недостатък , радарната снимка ни дава информация за бурята .

 

Равносметката след бурята – над 400 подадени сигнала за наводнения , наводнени мазета , магазини и подлези. Бурята засега и метрото в столицата. Екипа на страницата от Meteo Balkans предупреди да  се избягват подлези и близост до  речни басейни .

Високите дневни температури и отделената топлина от града – познат като „остров на топилна“  , допълнително усложниха  обстановката . Образува се стационарна буря , която се усилваше от този ефект. Високите температури и релефът  на Софийската котловина . Спомогнаха за образуването на силни възходящи течения – наблюдавахме „избухване “ на купесто-дъждовна облачност , която e характерна  при пробиване на инверсията над града; сухия въздух във височина е благоприятствал за това .