Времето в България

Мощни бури, порои, възможни торнада и вероятност от градушки в нощта срещу 3 юни

Метеобалканс - бури и опасност от наводнения, 2-ри ден на лято 2019

След краткото затишие в първия ден на календарно лято 2019 г., изключваме, разбира се, буреносните изяви в Хасковската хълмиста област и излелите се 50 литра за 30-40 минути, така са високите циклони, приемаме ги за локални, като днешният 2-ри юни се очертава да е наистина апогеят на високия циклон. Това остана от бавноподвижния средиземноморец, който докара екстремни явления на Апенините в последните дни на май, а у нас точно в последния ден на пролет 2019 г. и днес с повторна изява.

Поради високата нестабилност, временно се премахва ниво 1 от картата.

През следващите 48 часа , времето на Балканите, ще продължава да се определя от висок циклон, позициониран сега над Йонийско море.

Ниското налягане във височина ще поддържа атмосферата силно неустойчива, като се очаква развитието на силни бури.

Развитие на буреносни облаци още тази нощ

През следващите часове отново ще имаме развитие на мощна купесто-дъждовна облачност над Централна България и Горнотракийската низина , а до сутринта и на северозапад.

Валежите ще са проливни по характер, но интензитетът им до сутринта ще отслабва.

През деня на 2-рия ден на лято 2019

Атмосферата ще е нестабилна и ще се развива купесто-дъждовна облачност .

Очаква се почти едновременно развитие на мощни бури над голяма част от Централна и Югоизточна България, където се очертава да паднат доста обилни дъждове с проливен характер. 

През деня гръмотевични бури ще са от едноклетъчен тип, но по-късно през деня, клетките ще се сливат в общи системи от многоклетъчен тип.

Характерно за едноклетъчния са краткотрайни, но интензивни валежи и от тях пада много дъжд за кратко време.

За многоклетъчни бури ще има условия по-късно през деня. Няколко буреносни клетки ще се сливат в една система, от която постоянно се зараждат нови буреносни облаци.

Дъждовете от този тип се очертава да са по-продължителни и да обхванат голяма площ  и да се образуват шквалови явления, които се характеризира със силни пориви на вятъра над 35-40 километра в час. 

Късния следобед и привечер буреносната армия обхваща Северна България и Влашката низина

Образувалите се гръмотевични бури, постепенно ще се групират  и ще се сливат в обща система, следобед и вечерните часове – тези общи системи ще обхванат голяма част от Северна България – Предбалкана и Дунавската равнина и Румъния – Влашката низина и Южните Карпати. 

До полунощ срещу 3-ти юни се очертава формиране на опасни мезоконвективни системи, от които валят много силни порои и се създават условия за образуване на градоносни облаци.

Ниво 3, територията оградена в червено, се издава главно за значителни валежи – дъждове с проливен характер, вследствие на образувалите се множество буреносни клетки. 

Валежите ще са придружени и от градушки, размерът на градовите зърната ще е между 2 – 6 см. Атмосферата ще е заредена с много влага от високия циклон и е възможно да се изливат между 40 – 80 л/кв.м, от които са възможни наводнения, заради краткото време, в което облаците стоварват водните си резерви, в рамките на 40-50 минути до час. 

На много места бурите ще са във зрял стадий, при който са възможни пориви до 120 км/час, не са изключени и появата на смерчове над Южна Румъния и Дунавската равнина. 

Ниво 2, ограденото в оранжево, се издава за силни гръмотевични бури и шквалови явления с условия за ситни градушки. Това се отнася за почти цялата северна част на Балканския полуостров, на север – южната част на Среднодунавската равнина, Влашката низина е с червен код, а Южните Карпати и част от Централните са с оранжев код. 

С наближаване на полунощ бурите на юг на Балкана отслабват

В нощта срещу 3-ти юни буреносните облаци вече ще са почти изцяло от север на Стара планина, на юг е възможно само локално – над Пловдивското поле още да вали.

Тогава ще са позиционирани, вече като обширни буреносни системи в близост до долината на река Дунав и ще са сякаш по-интезивни на северозапад.

Това се очертава да е по-скоро в малките часове и дори рано сутринта на 3-ти, тогава вече ще са и над Влашката низина. На юг по това време вече ще се кротнало, утрото в понеделник се очертава да е облачно, а бурите изненадващо ще се изнася първо на север към Влашката низина и южните части на Среднодунавската низина.

А сутринта в понеделник екстремните явления по ефекта на доминото ще са в Сръбско, тоест запад-югозападна траектория. Изглежда ще поемат по долината на река Велика Морава и нейните съставляващи Западна и Южна Морава.

Около обяд и следобед на 3-ти юни, първият летен понеделник, отново ще се формират бури, но доста по-слаби и нищо общо с това, което ще е днес.

Може би аналог на вчерашните заоблачавия с леко преръмяване, или може би една идея по-силни, особено на запад и главно на северозапад и на североизток има изгледи да повали малко по-обилно в понеделник следобед.

Порои и вероятна градушка в понеделник е възможна по долното течение на река Янтра и в района на Свищов, така го изчислява модела.

Бурите продължават и във вторник, сряда и четвъртък, вече следобедни

Борбата между топло, което ще натиска от изток и на хладно, което навлиза от запад, ще поддържа атмосферата нестабилна и във вторник, но бурите вече ще са по-скоро следобедни. Очертава се по-скоро по диагонал – на североизток през Лудогорието и Добруджа, не на всякъде обаче, на югозапад на повече места и на югоизток – Старозагорското и Елховското поле главно, но по-локално.

Високият циклон ще продължи да поддържа следобедна нестабилност чак до четвъртък 6-ти юни, но интензитетът на бурите ще отслабва, утре ще е апогея, поне като за юни 2019 и може би ще сравняваме с 31 май. И дори след това, до края на седмицата следите от него ще са налице във височина, а това ще създава условия за неочаквани буреносни изяви.

Но за предстоящите 120 часа днес буреносният размах се очертава да е най-мащабен. Но все пак да не забравяме, че май и първите около 20 дни на юни са дъждовния период по нашите земи, така че подобни обстановки са си съвсем в рамките на обичайното.

Следващият уикенд твърдо над 30 градуса

С наближаването на края на първата десетдневка на юни, макар и все още със следи от циклон във височина и известна следобедна нестабилност, топлото се очертава да надделява и от петък да започне да се установява над страната и температурите да прескачат твърдо 30-те градуса.

Още от петък се очертава това да стане, макар и следобед да са възможни бури, ще става все по-топло, във височина ще навлезе солидно количество топло, но и високият циклон е упорит, така че буреносни облаци все пак ще се развиват и ще поразхлажда и ще поовлажнява следобед.

Следващият уикенд засега дава предпоставки да се постави официално начало на плажния сезон, макар че и последните дни на пролет 2019 бяха достатъчно горещи, но днешните буреносни изяви и захлаждане се очертава да попречат на първите плажуващи да се порадват на първата лятна неделя.