Други анализи

Мощни бури и порои в Западните Балкани, до 250 см нов сняг в Алпите, у нас слабо захлаждане

Метеобалканс - бури, Западни Балкани, влияние

Дълбок средиземноморски циклон ще продължава да определя динамично времето над почти цяла Европа

Силни гръмотевични бури ще се образуват над Апенинския полуостров, като най-силни се очертава да са над Италия и Адриатическо море.

На много места ще се образуват силни гръмотевични бури , а по-късно през деня, процесите ще обхванат и по-голяма част от Балканския полуостров..

Значителни валежи очакваме над северозападните части от полуострова  

Степен 3 /червен цвят /  Издаваме за значителни валежи , както и времето усилване на вятъра. Очакваме преминаването на добре изразен студен фронт , като над Динарските планини ще се създадат условия и за продължителни валежи ..

На много места процесите ще са бурни и интензивни , очаква се на места да паднат и до 150-200  л /кв.м .

Предупреждение е и за опасност от локални наводнения се издава по крайбрежната ивица на Адриатическо море !

Атмосферата, като цяло ще е силно нестабилна  , силни бури ще се образуват над цялата област със жълт цвят , а най-интензивни ще са процесите над Италия и Адриатическо море .

Степен 2 / оранжев цвят/ Издаваме за значителни, но изолирани  валежи, като на места, валежите ще надминат 50 -70 л/кв.м .

Не са изключени и силни гръмотевични бури , като условията за дребна и средна по-размер градушка са благоприятни !

Внимание !!

Интензивни снеговалежи очакваме над Алпите и значителни валежи над северозападните части на Италия – в западната част на Паданската низина. Локално валежните количества е възможно да надминават 200 литра в следващите 72 часа. 

През следващите 48 часа

Средиземноморския циклон ще продължава да завлича по-студен въздух от североизток , като  температурите над Западна Европа чувствително ще се понижат, очакваме и снеговалежи над Южна Германия.

По-същото време на Балканския полуостров и почти цяла Югоизточна Европа температурите ще задържат на около летни 25-28 градуса.

Но пренос приземя с умерен североизточен вятър все пак ще опита да върне температурите към по-нормални за късен октомври, ранен ноември.

На тази графика виждаме  разположението на атмосферните фронтове 

Метеобалканс - студени фронтове, циклон, въздействие

Балканите и Източна Европа продължаваме да бъде под влияние на топлия сектор на циклона , а над Западн Европа температурите ще продължават  да се понижат !

Като цяло силни бури ще се развиват пред фронталната повърхност , на места не са изключени и пориви до 150 км /час..

През следващите 72 часа …

Топлия фронт ще “ затвори “   притока на по-студен въздух , който до този момент се спуска от Северна Европа , при това положение циклона ще започне етап на разпадане , като студеното ядро , което подхранава самия циклон постепенно ще се разрушава. 

Южнякът спира на Хелоуин у нас, вятърът обръща от изток-североизток

В последния ден на октомври южнякът ще спре и вятърът ще обърне от изток-североизток, Дунавската равнина и Предбалкана ще отстъпят мястото на Горнотракийската низина и долината на Струма като горещи колоси с максимални около плажните 25 нагоре и по-нагоре до 26-27.

Причината е от висок антициклон, който ще вкара топло в Деня на народните будители, но североизточният пренос ще се наложи, на изток и по морето ще изстине стабилно с до 10 градуса и от около 25 градуса при продължаващите южняци.

Максималните ще паднат на около 16-18 градуса на фона от умерен до почти силен изток-североизточен вятър със скорост около и над 30 километра в час.

Днес отново много високи минимални – най-студен тази сутрин е Пазарджик със 7 градуса, дори и на връх Ботев е истинска жега – цели 9 градуса, а най-топло утро е във фьоновия колос Враца – цели 20 градуса, очакванията днес отново са за много високи като късен октомвви максимални – до 28-29 градуса.

Очертава се сърцето на Дунавската равнина Плевен днес да е с титлата горещ колос, Горнотракийската низина ще е може би малко по-хладна – Пловдивското поле днес е едно от най-хладните с едноцифрена минимална, но също висока като за предпоследния ден на октомври.

Възможно е да превали в Западна България, но очакваните валежи са не повече от литър два, най-много да намокри. Най-голяма е вероятността за Северозападна България – крайните западни части на Дунавската равнина, на Предбалкана и на Стара планина…