Други анализи

Мъгли и по-хладно в низините, жега в планините, есенни дъждове и студ за Архангеловден

Метеобалканс - мъгли, бури, облаци

Нова вълна порои на Апенините и в Западното Средиземноморие

Нов циклон в Средиземно море ще определя динамичното време над Апенините и Западна Европа. На много места отново се очакват силни гръмотевични бури.

Задава се поредна вълна есенни порои – основно в южните части на Апенините, на остров Сицилия, островите в западната част на Средиземно море. 

Главно в Западното Средиземноморие в следващите 48-72 часа ще паднат значителни валежи, като интензивни есенни дъждове над 100 литра са възможни и в италианската столица – Рим и в цялата област Лацио, по брега на Тиренско море. 

През деня на много места ще се създадат условия силни гръмотевични бури, които ще се образуват по границата на топлия и студения въздух.

По топлия сектор на циклона е възможно формирането на добре развити мезо-конвекивни системи, като буреносните системи ще се придържат по траектория север-северозапад.

От тези буреносни системи са възможни същински порои 70 – 80 л/кв.м ,обикновено се образуват над топъл въздух , където имаме  където има конвергенция на ниско ниво, като: студен или топъл фронт или по стационарен фонт ..

Всяка клетка, която се развива в зоната на издигане на въздушна маса може да прерасне в подобна система..

Времето над Апенините ще е силно динамично, поради добре изразена баричен и температурен градиент .

Степен 3 /червено / – опасност от наводнения, силни ветрове и значителни валежи

Късно вечерта е възможно формирането на добре изразени  мезоконвекивни системи.

Степен 2 / оранжево /  – значителни валежи, силни ветрове и силни гръмотевични бури

Интензивни снеговалежи се очакват и над Алпите – в следващите 24-36 часа очакванията са да натрупа 30-60 см нова снежна покривка, като повече ще вали в западната и по-висока част на планината – Швейцарско-Италианските и във Френските Алпи.

Студената вълна и образувалите се мощни циклони успяха да създадат условия за натрупване на до над 350 см снежна покривка по високите части на швейцарските ски курорти и така подсигуриха ски сезона.

А у нас няма и следа от сняг, след като все пак успя да натрупа около 5 см по върховете и 2-3 см до 1500-1600 метра след преминаването на студеният фронт в навечерието на Димитровден.

Символична снежна покривка е възможно да се натрупа по най-високите върхове на Рила и Пирин във вторник, след като от понеделник трябва да започне същинското есенно захлаждане. 

Мъгли в равнините и низините, постепенно нормализиране на температурите в навечерието на Архангеловден

Въпреки започналия пренос на по-хладен въздух при земя от изток към страната от мощен прикаспийски антициклон.

Засега понижението на температурите, с изключение на Източна България и по морето, се усеща сравнително слабо, особено в неуязвимата за подобни слаби хладни инвазии долина на река Струма.

Същевременно във височина няколко фантомни антициклона във височина осигуряват пренос на топъл въздух от юг-югоизток, но само на Западна България.

По източния си край антициклона свлича по-хладен въздух от север-североизток и затова Източна България е доста по-хладна, с почти 10 градуса, в сравнение с преди няколко дни.

Тази антициклонална пустиня от няколко сравнително автономни или фантомни антициклона в различни слоеве на атмосферата и съществременно припокриващи се помежду си и отделно преносът на по-хладен въздух при земя от Прикаспийския антициклон, който се обогатява с влага, преминавайки на шир през Черно море, създава условия за формиране мъгли и ниска облачност над Крайдунавските и Горнотракийската низини.

Необичайно високи максимални и вероятно застудяване

Облаците и преносът на топло във височина са причина тази нощ температурите да останат двуцифрени, сякаш отново е лято. В 2 часа в Софийското поле е 15 градуса, с тенденция да падне до 11 на сутринта, стойност по-скоро характерна за края на август, но не и за ранния ноември.

По това време в столицата сутринта трябваше да пада до 4-5 градуса, а към края на месеца до 2-3 градуса. През деня в Софийското поле ще напогрее като за ранен октомври до около 21 градуса, по-морето най-вероятно ще остане по-хладно – особено по Южното Черноморие, там мъглите ще са най-упорити, с максимални от 16-17 градуса, а в традиционно неузвимото за източния течения Струмско дефиле, ще нагрява до над 25 градуса.

От началото на новата седмица доминацията на южняците ще приключи окончателно с пренос от североизток вече и във височина, от новия блокиращ Източноевропейски антициклон, в чиято южна периферия ще се озовем.

И тъй като ще сме в периферия, налягането няма да е толкова високо, колкото в момента, и се очертава пробив на серия високи циклони.

Първият, от който ще се спусне от Прибалтика, в понеделник и е възможно да повали както на североизток, така и на северозапад. На тях не може да се разчита много за дъжд, но все пак има някаква вероятност.

Дъждовете ще са на фона на понижение на температурите, които навръх Архангеловден може да прерасне и в символично квазизастудяване.