Времето в България

Кратки порои следобед и опасност от нови градушки, гореща вълна за уикенда и над 30 градуса

Кратки бури и порои - Метеобалканс

След апогея на пороите в късния следобед на 2-ри юни и наводненията в Пловдивското поле и излелите за по-малко от 5 часа почти 80 литра дъжд, интензитетът и продължителността на бурите поотслабна с началото на новата седмица. Вече са доста по-кратки, високият циклон, който се загнезди над нашата страна постепенно отслабва, а заедно с него и бурите.

През следващите 96  часа ,атмосферното налягане ще повишава, Африка ще се опитва да наложи господство над Балканите, като се очаква спиране на валежите и повишаване на температурите с навлизането на по-топъл въздух във височина.

Гореща вълна е силно казано, тъй като от югозапад няма да дойде толкова много жега, а по-скоро умерено и в рамките на нормата като за юни. 

Ниво 2 се издава за очаквани шквалови явления, силни пориви на вятъра и градушки, с размери между  2-4 см. 

През следващите  часове ще съществува и риск от локални наводнения, като очакванията са за нови 20-50 л/кв.м – дори и повече, главно на сръбска територия, по оранжевия код. У нас се очертава да е по-слабо, проливните дъждове се очаква да са по-кратки, но градушки съвсем не са изключени.

Такива са възможни в Ботеградското поле и на югоизток от Пловдивското поле – по склоновете на Хавсковската хълмиста област, рида Драгойна и Първомай са под риск. 

Късно вечерта срещу 6-ти има вероятност да се формират силни гръмотевични бури над Централна Сърбия. 

Ниво 1 – светлозеленият код на картата е за краткотрайни проливни валежи, придружени и от гръмотевици на места също не са изключени и градушки.

Нестабилността и вероятността от кратки порои продължава и днес

Атмосферата на страната и днес продължава да е под влиянието на висок циклон, позициониран над Балканите, който по-късно следобед ще се изнася на северозапад и затова за нощта за сръбска територия е обявен оранжев код за по-екстремни явления. 

Но въпреки отслабващия циклон България и съседните й страни и през следващите 48 часа ще са под влиянието му. Не се дава толкова лесно на горещия напор на Сахара, който трудно се очертава да се наложи, едва в петък и през уикенда ще установи доминация. 

През деня , отново ще се развива купесто-дъждовна облачност, но поради липсата на срез на вятъра във височина клетките ще се развиват статично, но привечер ще се сливат и групират.

Някои от моделите залагат на следобедните бури днес, които с наближаването на залеза ще стихват, по-екстремни се очертават около Софийското поле, в района на Врачанския Балкан, Искърския пролом и Мургаш планина и на изток до Етрополския Балкан. 

Последно бури в четвъртък, от петък прескача над 30 градуса

Сценариите за горещ или по-скоро топъл и сух уикенд вървят към реализация, моделите добре се справят с прогнозирането на горещите вълни.

Няма да е съвсем сухо обаче, ще повалява, в четвъртък ще е най-масово по планините и по Западна Стара планина по-мащабно, но по-скромни количества валеж, без условия за градушки.

В петък с условия за бури са Източна Стара планина, Котелския и Карнобатския Балкан и Камчийската планина и по северното Черноморие може да се формират буреносни клетки, също и на запад по линията Беласица-Осогово и на север до Чипровския Балкан, най-високия на Западна Стара планина с първенеца Миджур.

В събота има изгледи за овлажняване на изток, но сравнително скромни количества, поне засега такива са сценариите, Африка няма да установи пълна доминация, макар и да е топло, остатъците от високия циклон, ще продължат да оказват влияние.

Индикации за над 35 градуса няма, така че силно казано гореща вълна, по-скоро до 32-33 градуса, идеално се очертава да е за плаж, морската вода може да ги докара до почти оптималните 22-23 градуса.