Други анализи

Конвективни процеси. Какво е microbust ?

Доста често през лятото наблюдаваме едни от най-силните , но краткоживущи гръмотевични  бури, с голям потенциал за разрушение и наводнения. Може да се изненадате , но не говорим за суперклетките.. Става на въпрос за явлението microbust.

Показваме една симулация на microbust и реална снимка на явлението ..Снимка от западните брегове на Австралия направена към 19.01.2021г.

Какво виждаме на снимката ?

  • Интензивна буря, с потенциал за много материални щети ( ако беше над сушата ) Това са бури със силен ъпдрафт (възходящ поток) и по-силен, доминиращ над ъпдрафта, даундрафт (низходящ поток)..
 

Какво се случва ?

  • В подобни обстановки имаме голяма нестабилност . Обикновено базите на облаците са малко по-високи, отколкото при суперклетките и разбира се имаме сух въздух в средните слоеве. Този сух въздух нахлувайки в бурята,  охлажда се бързо, става по-тежък и пада към земята с голяма сила. Резултатът при земята се състои от много силен дъжд придружен от ураганни пориви на вятъра. Явлението се наблюдава от към всички посоки от към самата буря. Образува се и т.нар GUST FRONT и последствие шквалова линия. Тези явления, са много опасни за самолетите, проблема е , че са малки по размер и трудно се прогнозират. Ако самолет попадане под подобно явление, може да доведе и до фатални последствия.

Видео :

https://www.facebook.com/watch/?v=2827265107351215

 

Към самия модел сме показали как се разпределя и влажността в атмосферата . 

 
У нас са често явление и дори миналата година над София бяхме свидетели на подобна буря. Последствията от този тип бури бяха наводнения в Нови Искър и материални щети. За кратко време над района паднаха до 40-70 л /кв.м