Времето по света

Канадският антициклон с исторически смразяващ апогей, Чикаго с -30 чупи мразовит рекорд

Метеобалканс - САЩ, рекордни студове

Североизточните американски щати са сковани от незапомнена ледена вълна. Малкият брат на Сибирския антициклон, Канадеца за втора поредна година си позволява да направи такова мощно смразяващо избухване, което скова около Големите eзера.

Мразовита звезда на този апогей на канадския антициклон безапелационно е Чикаго. На брега на езерото Мичиган, към 14:30 температурата е -24 градуса.

Зимите в североизточната част на САЩ са много по-сурови и с добре изразени континентални черти, отколкото на същата географска ширина в Европа.

Третият по големина град отвъд Атлантика тази нощ се доближава до постигнатият абсолютен рекорд от -33 градуса, отчетени на 20 януари 1985 г. В четвъртък сутрин на брега на езерото Мичиган се очакват -30 градуса.

Защо Чикаго е по-студен от Пловдив

Чикаго е разположен малко по-южно от 42-рия паралел, приблизително на същата географска ширина е и Пловдив.

Въпреки доста по-мекият януари под тепетата, отколкото в третия град на САЩ, абсолютният минимум от -31 съвсем малко по-висок, отколкото на брега на Мичиган.

Но за Чикаго средната максимална за януари е леко под нулата, -0.6, а към момента в пика на слънчевата активност, е -24, огромна отрицателна аномалия, сякаш целият студ на Земята се е събрал в това ледено ядро, надвиснало над Големите езера с -36 градуса във височина. За сравнение средният максимум за Пловдив за януари е +5.2 градуса.

Под тепетата абсолютният минимум бе доближан на 1.02.2012 г. с -24, но минимумът тогава остана доста под абсолютният. Докато Чикаго вече е опасно близо. А и с този максимум от -24 в момента, 20 градуса под нормалния, впечатляваща аномалия. Най-вероятно допринася и замръзващата вода на Големите езера.

Сняг и студ в Манхатън

Ню Йорк довчера удържаше на студа и температурите прескачаха нулата, но днес и в най-големия град САЩ записват леден дни, с -3 максимум, въпреки че е на същата географска ширина като Солун, на 40-тия паралел.

Един от основните фактори, които обуславят суровите зими в североизточните щати, е студеното Лабрадорско течение, което сваля студена вода, покрай полуостров Лабрадор към остров Нюфаундленд и по източното крайбрежие на САЩ.

Тази студена река в океана, чиято температура се понижава до -1 градус и която през зимата стига до щата Вирджиния, улеснява мразовитите нашествия на Канадския антициклон далеч на юг.

Докато в Европа действието на топлото североатлантическо течение – Гълфстрийм е точно обратното, топлата река в океана възпира ледените нахлувания от Сибир.

Площта, която Канадецът трябва да изстудява е доста по-малка, отколкото на по-големият му брак Сибиреца.

Тежката ледена артилерия трябва да осигурява студ на цялата територия от Далечния Изток и бреговете на Тихия океан, та до Източноевропейската равнина и Западното и Централно Средиземноморие. Понякога стига и до Пиренеите и Западна Европа, но не е реалистично да се очаква да е през цялата зима.

След рекордните студове, топъл вятър от Калифорния

Канадският антициклон се очертава да започне да оттегля своите ледени армии от североизточните щати и около Големите езера се очертава рязко да поомекне.

В третия град на САЩ в събота максималната трябва да прескочи нулата, което от -24 градуса днес си е затопляне с над 25 градуса. Направо като жега ще се усети това затопляне.

Очертава да пробие малко топло откъм тексаските пустини или по-скоро топлото ще да е от Калифорния, защото ледената инвазия е толкова мощна, че обхваща и голяма част от Тексас и е доста студено.

Утре в Чикаго, след мразовитото утро и може би най-студено за 21-ви век, максималната ще е около 10 градуса по-висока от днешната, но отново много дълбок минус 15, немислим за България, поне не и на 179 метра надморска височина.

В Сибир по-малко студ, отколкото над Големите езера

Въпреки рекордните студове в североизточните щати, на изток от Урал и над пустинята Гоби има достатъчно студ, но не толкова, колкото над Големите езера.

Във височина температурите стигат до -32, а на запад от Атлантическия океан стигат до -36. Това е признак за по-голямата сила на Канадския от Сибирския антициклон.

В Западносибирската равнина зимата върви по-скоро нормално, в южната ѝ част – емблемата на Сибир – Новосибирск, в тъмни зори е по-топло, отколкото в Чикаго – едва -15, но се очакват минимуми през следващите дни до -38 -39 градуса.

В последните часове на Голям Сечко ще падне под -30 в южната част на Западен Сибир, докато Големите езера се очертава да поемат курс към затопляне. 1.02.2019 г. в Новосибирск се очертава да задържи и максималната под -30.

У нас плахо застудяване, ново доста мощно затопляне и студена вълна след 5.02

В следващите часове от запад-северозапад над страната ще се пренася малко по-студен въздух, но с температури, сходни като за есента 0 -2 градуса, с тенденция, в събота да се затопли по-значително във височина, ще полъхват южняци, които ще ни докарат усещане за ранна пролет с до над 15 градуса максимални.

По Янтра и Осъм ще се понесе топъл въздух, особено по средното течение, когато преминават през Предбалкана, но тогава вече сме във властта на Малък Сечко, който понякога си позволява да даде малко повече свобода на топлото и да докара до 20+ градуса.

Но засега няма индикации това да се случи през уикенда, тъй като се очертава да е по-често облачно.

Възможна ледена инвазия от Сибир след 10.02

Засега изгледите са от 5.02 нататък температурите да започнат да се понижават, все пак не е съвсем обичайно в ранен февруари, да държи по 15 градуса.

От 8.02 има изгледи да започне да установява устойчив североизточен пренос, който се очертава да достигне пик около 10 февруари, 2-3 дни доста студено, засега без съществени снеговалежи.

Накратко, доста е мъглавява е картината за периода 5-15 февруари, по-често студено и възможни снеговалежи, със затопляне около 12.01. Засега много силни застудявания, по-мощни от тези около Йордановден 2019 по-скоро не се очертават.

Това са предварителни сценарии, вероятността от реализация е под 5%.

Изпращаме Голям Сечко с дъжд, сняг и малко студ

С навлизането на малко по-студен въздух от северозапад валежите ще започнат да отслабват и спират, почти до сутринта ще вали на северозапад.

И след временно спиране, с наближаването на пореден средиземноморски циклон – от югозапад около обяд ще започнат нови валежи предимно от дъжд, като снежната граница ще е на около 1000-1100 метра.

Валежните зони ще се изнасят на изток-североизток, първо ще спре по Струма и Места.

Но в комбинация с топлото на изток са възможни бури и проливни валежи привечер и през нощта, в която Голям Сечко предава щафетата на Малкия. До сутринта валежните зони ще се изнасят на изток и ще спре да вали и на морето.

Паралелно ще върви и изясняване от запад. В следобедните часове на първия ден на Малък Сечко са възможни заоблачавания над Рило-Родопския масив, но над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево.

Февруарското слънце ще ни затопля, а студът отгоре ще изтънява и почти ще изчезне.