Времето по света

Историческо. Едновременно предупреждения за ураган и предупреждения за ледена буря.

Бих казал , че действащите предупреждения  в южните части от САЩ е историческо. Защото само  на 650 км (400 мили) едно от друго, действат две съвсем различни метеорологични явления . Издадени са предупреждения  за силна снежна буря и „Предупреждение за Ураган“ .

 

Още утре  урагана  #Zeta ще се насочи на север към САЩ и ще се усили до ураган от 1-ра категория ,  а по-същото време силна снежна буря , придружена от леден дъжд ,  ще връхлети щата Оклахома и Северен Тексас .

Карта на актуалните предупреждения от Националната Метеорологична Служба на САЩ- https://www.weather.gov/

Както и очакваната снежна покривка ..

 

Ураганът „Зета“  (6-та гръцка азбука) , е наименованието на поредната  тропическа буря за този сезон 2020 г.  . Стихията връхлетя Косумел, Мексико снощи , 26 октомври – късно вечерта с ураганна сила от 1-ра категория. Зета отслабна до тропическа буря , но ще се изглежда , че ще се засили  в Мексиканския  залив.

Силна снежна буря от полярните ширини достигна до  южните части от САЩ, като беше съпроводено от силни валежи от сняг , леден дъжд и невиждани поледици.

Norman, Оклахома. Снимка: Mateusz Taszarek

Какво ще се случи? Спомняте ли си Ураганът Санди ?

Ако двете въздушни маси се слеят съпътстващите ги процеси ще са катастрофални. От една страна имаме две различни климатични системи  – тропическа буря  , която е заредена с високо съдържание на влага и топлина , а от северозапад настъпва и студен атмосферен фронт.

Двете явления се различават по характеристики и трудно ще се слеят. Комбинация от двете явления ще създаде  и така наречената „перфектна буря“ За щастие ураганът „Зета“ , бързо ще се разпадне след контакт със сушата и ще се трансформира в циклон на умерените ширини. Студената въздушна маса от своя страна, ще усили процесите, в новия циклон и ще доведе до “ възкресение “ на тропическата буря “ Зета “ . Очакваме над огромна площ да паднат значителни валежи  и да се образува силен циклон прекосяващ САЩ.