Времето в България

Гръмотевични бури и днес , но на по-малко места. Задава се сухо време .

През следващите 48 часа , температурите у нас и на Балканите , като цяло ще се повишат , очакваме температури от над 30 градуса . Валежите ще са на по-малко места и то предимно по планините .

 

Прогноза за 26-ти юни 2020г.

Следобедните часове, на отделни места над Стара планина и Рило-Родопския  масиви, ще се развива мощна купесто-дъжовна облачност,на много места по планините  ще превали и прегърми. Очакваме и интензивни валежи. Клетките ще са почти стационарни  и бързо ще се изваляват , но риска за локални наводнения остава.

 

Карта за очаквания риск  от наводнения в проценти %

Поради интензивните  валежи днес – 26.06.2020

Издаваме и специално предупреждение за  локални наводнения . Районите от ниво 1 (20 % ) за сега са най-рискови. Тук се очакват и възможни наводнения по улиците и деретата . Тези наводнения се получават от проливните валежи и са краткотрайни , но могат да преченият щети .

Прогноза за екстремни явления :

Тази карта изразява , очакваните метеорологични явления и силата им .

Времето тази нощ : 25-ти  срещу 26-ти юни 2020

На отделни места над Южните  Карпати (Югозападна Румъния)  , очакваме интензивни валежи, придружени от гръмотевици.  Очакваме да паднат до 45-60 л/кв.м. За тези райони е в сила и оранжев код .

Атмосферата над Северозападна България ще остане нестабилна и не са изключени да се образуват и гръмотевични бури тази нощ и сутрешните часове.

Оранжев код : Издаваме за интензивни валежи, дребна градушка и силни пориви на вятъра. Над тези райони вероятността за тези явления е най-висока . Интензивността на валежите ще достигнат  до  40-60 л/кв.м . Гръмотевичните бури ще се развиват, при слаб срез  на вятъра , но високите температури през деня , ще генерират до 1000 – 1500j/kg. При този прцоес се образуват краткоживущи клетки, характерни с бързото си изваляване . Процесите ще се развиват бързо , но ще са слабо подвижни или стационарни.