Времето по света

Голяма буря приближава Европа (анализ и прогноза )

Дълбок циклон  се формира над Северния Атлантически океан .

Очакваме много скоро бурята да приближи Западна и СЗ Европа, носейки силни пориви на вятъра и значителни ветрове .Повечето регионални модели прогнозират до рекордно понижаване на приземното налягане до 915 мб , което е сравнимо с ураган от 4-рта категория.Бурята за наше щастие няма да е толкова силна достигайки до Източна Европа , но ще постави и нов световен рекорд за най-ниско налягане, измерен в циклон от уморените ширини . Регионалните и глобалните модели прогнозират и ветрове достигащи до 210 км в час в Атлантическия океан.Подобни бури са изключително рядкост и то за умерените  и полярните ширини.

Карта 1 Поглед на очакваните валежи + приземно налягане /Meteo Balkans models/

Прогноза.

На модела представен от нас , виждаме изключително дълбок циклон ; захранващ се от полярните ширини и от високите температури от суб-тропиците. Големия контраст на  температурите, в ниските слоеве и във височина ни подсказват , колко е силна бурята, и че тя е видима и във височина до 10 км .На картата виждаме и образуване на нов циклогенезис по фронталната повърхност.

Именно те ще усилват исландския минимум – вкарвайки повече топлина и енергия в депресията .Бурята ще е толкова силна , че ще завлича гореща в.маса от  Северна Африка, към полярните ширини и дори ще предизвика затопляне и на времето у нас .

Карта 2 Поглед на очакваните температури на T850 hpa + вятър на същата височина .

Затоплянето над Западна, впоследствие и над Централна Европа, ще е причинено от този циклон,а по същото време температурите над Северния Атлантик ,  постепенно ще се понижава , но въздушната маса ще се трансформира , което ще предизвика допълнително подхранване на циклона и отделяне на повече енергия.

Колкото по-голяма е гъстотата – толкова и по-голям е хоризонтален баричен градиент = по-силен вятър и по- дълбок циклон. На снимката виждаме и огромната разлика на налягането – хоризонтален баричен градиент , което ще е над 60 хпа на 100 км , при тези стойности , очакваме изключително силни  пориви на вятъра.Голямата гъстота на изобарите ( лините ), показва и колко е наклона на изобарните повърхности.По-голям наклон – времето по-бързо се променя ..

Бурята над Европа. 

Бурята или част от тази буря ще достигне и Европа –  тази неделя , като очакваме и много силни пориви на вятъра над Ирландия , Великобритания и Западна Европа.

Високи ще са и вълните по крайбрежните ивици , очакваме до 10 – 15 метра вълни над Северна Ирландия , Исландия  и Шотландия.

Карта 3 Поглед на очакваната височина на вълните.