Времето по света

GFS спира завинаги на 24 януари 2019 г., легендарният модел отива в историята

Метеобалканс - ГФС, финал, обновление

На прага сме на епохално събитие в новата история на метеорологията – един от най-използваните от любителите на метеорологията математически модели, а и не само от тях, но и от големите метеоролози, предимно американски, отива в пенсия.

Същият модел стартира през 80-те години на миналия век в САЩ  под името MRF или Medium Range Forecast и постоянно бе развиван и подобряван, като през 90-те години се превърна в престижния GFS – Global Forecast system.

GFS или ECMWF – вечния въпрос, кой е по-добрият

Един от най-добрите глобални модели за прогнозиране на времето в света, който се надминава може би единствено от прогностичния модел на Европейския център за средносрочни прогнози – ECMWF, т.нар.европейски модел.

Разработчикът е независима междуправителствена организация с център град Рeадинг, югоизточна Англия, близо до град Лондон, в долината на Темза.

Организацията е създадена през 1975 г. от европейски 18 държави и Турция, като след 2010 г. се присъединяват и още 4.

През 2016 към Европейския център за средносрочни прогнози се включва и Хърватия.

Докато GFS е разработка на NOAA – Национална агенция за океански и атмосферни изследвания – федерална структура в състава на департамента по търговия на САЩ.

GFS също беше подобряван през последните години, бяха направени много ъгпрейди, но от федералната агенция изглежда за преценили, че е най-добре да го изпратят в заслужена пенсия с почести.

Много хора, особено сред любителите на метеорологията, останаха силно изненадани от предстоящата загуба на модела, който ги караше да мечтаят, с карти за 15 дни напред, които предвиждаха исторически арктични нахлувания.

Моделът все още продължава да предоставя точни данни за целия свят и затова на него се базираха много метео сайтове, както и мобилни приложения за времето.

FV3 – next generation на GFS

Всичко обаче ще се промени скоро – датата на пенсионирането на GFS е предвидена за 24 януари, когато ще бъде заменен от нов и доста по-сложен математически модел FV3 – Finite Volume Cube sphere, който представя нова система на изчисления и различна от тази на всички съществуващи към момента модели.

И може да симулира различни атмосферни условия, като се използва нова физична система на която е базиран новият модел.

Колко ще подобри средносрочните прогнози за времето до 15 дни и преди всичко тези в по-дългосрочен план от 8 до 15 дни, предстои да видим през следващите месеци.

С ГФС ще изкараме 56-57 дни от календарната зима и от 25 януари ще предаде щафетата на новия модел.

У нас точно по това време е разгара на зимата, ако до тогава не е сковало стабилно, точно последната десетдневка на януари хващат най-сериозните студове. Макар че тази зима надали ще е изненада след -15 още в първия ден на декември.

На картата на ГФС е арктичното нахлуване от Йордановден 2017 г., което постави началото на същинската зима 2016/2017 г. след топлото начало на януари 2017 се записа в историята като най-студеният месец от 50 години.

Американският модел, който вече си е подал документите за пенсия, хвана тогава нещо за историческото арктично нахлуване около Стефановден, но впоследствие го махна, за да го върне пак след Нова година.

За началото на 2019 г. пак се очертава някакво арктично нахлуване с до -16 във височина, което си е същинска зима по нашите земи от сибирски тип, досега не сме имали толкова ниско, Мусала до -20 не е слизала засега.