Времето в България

Есенно време този уикенд, първи снегове по планините

Още от утре температурите у нас и на Балканите ще се понижат, очакват се значителни валежи и гръмотевични бури. Вятърът постепенно ще се ориентира от югозапад и ще придобие фьонови характеристики. На места над Западна и Югоизточна  България са възможни пориви до 20-25м/сек. Не подценявайте времето по планините! 

Предиобед над страната ще преобладава  разкъсана облачност, по-значителна над планинските райони от Западна България. Следобедните часове облаците от югозапад  ще се увеличават, очакват се първо там да завали, като съвсем не са изключени проливни дъждове.

Карти – Meteoblue (кликнете за реален размер ) 

Показваме как ще се развият процесите утре 26-ти септември , използвайки модела на  МeteoBlue .

Температури  ; 

През деня температурите ще са между 22-27 градуса , а по-високи над Източна България до 28 градуса по Целзий. Очакваме значително  понижение на температурите по време на фронталните процеси. Условията утре ще са благоприятни за образуване и на шквалови линии над Дунавската равнина.

Прогноза за периода :  26-ти септември до 23 часа 

Карта – Meteo Balkans (кликнете за реален размер ) 

По-значителни ще са валежите над районите с червен и оранжев цвят. Очакваме около обяд да се образуват макар и на изолирани места – силни гръмотевични бури, ще паднат значителни валежи за кратко време. Вятъра на моменти ще е бурен с пориви до 60-70 км в час .

Оранжев код :  Издаваме за силна гръмотевична дейност , обилни валежи , или  обложни по характер (есенен тип ). Над тези райони е висок риска от шквалови линии , силен вятър , като количеството валежи ще е между 25-40 л/кв.м.

Червен код : Издаваме за значителни валежи , силни гръмотевични бури , висок е риска от ситна или дребна по размер градушка , както и опасни пулсации на вятъра. Процесите над тези райони , ще са най-силни и бурите ще са в зрял стадии. Очакваните количеството валежи ще е между 40-60 л/кв.м.

Снежната граница по време на студения фронт бързо ще се понижи и на места над Рила и Пирин не са изключени и първите валежи от сняг за календарната есен 2020 г.