Други анализи

Дъжд и сняг до началото на пролетта

До началото на пролетта ще вали по често сняг , отколкото през февруари – справка на последните обновления на моделите .
След прекъсване на валежите днес (17-ти март ) от петък ни очакват нови валежи от сняг и то предимно над Южна България. Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд и не са изключени да са съпроводени от гръмотевици .
Данни от ЕCMWF за 19-ти март 12 часа и 20-ти март 12 часа по UTC
Данни от ЕCMWF за 21-ви март 00 часа по UTC
По същото време над Средиземно море ще се образува нов циклон  той ще достигне нашата страна до края на 21-ти март.
На много места , очакваме значителни валежи от дъжд и сняг над по-високите райони от западна , Предбалкана и Централна България и планинските райони също . През следващите дни от 20-25-ти март Балканите ще са под влиянието на многоцентрова област от ниско налягане и времето над нашата страна ще остане динамично .
Данни от ЕCMWF за 22-ри март 12 часа  по UTC
Около 22-ри март над Йонийско море ще се образува дълбок циклон и той ще оказва влияние и над България . Страната ни ще попада под неговата северна периферия и валежите при нас ще са от смесен тип. Снежна граница над Западна България , очакваме да е между 500-700 метра надморска височина и валежите тук ще са от примесени . По-значителни по количества дъжд , ще паднат над Източна България.
Температурите през следващите ни няма да се променят особено , ще остана хладно , като очакваните стойности ще са между -5 до 12 градуса.
Карти :
https://apps.ecmwf.int/