Времето в България

Бурята САБИНЕ достигна и Балканите ..

На места поривите достигнаха до 75 – 80 км в час , а дори в Унгария, поривите надминаха 85 км в час.

Силна буря се формира южно от Будапеща (Унгария) , която беше свързана с  нахлуване на студен атмосферен фронт .

„Този“  фронт връхлетя и Великобритания , Франция , Германия и Полша преди няколко дни . Дори нанесе и материални щети в Австрия , Словения и Словакия . Макар и доста отслабнал и бавно подвижен вече достигна до Унгария и покрайнините на Балканите …

На поредицата от снимки виждаме как се развиват по фронталната повърхност гръмотевични бури. Процесите бяха свързани с образоването и  на т.нар Shelf cloud ( и Шквалови линии)

Шквалова линия (Squall lines) се образува често в топлия сектор на циклона пред студения фронт.  Обикновено се движи по посоката на вятъра на ниво 500 hPa.Облаците (Shelf cloud ) са ниски с клиновидна форма и се свързват при наличието на  поривистия фронт или навлизането на студен фронт .

Това е зона на конвергенция на низходящия студен въздух и възходящия топъл въздух и граница разделяща студения въздух извън облака и топлия влажен въздух захранващ възходящото течение в облака. Студеня въздух изтласква във  височина топъл влажен въздух, който е причина за генериране на нови конвективни клетки. Преминаването на този фронт се характеризира със силен вятър , значителни валежи и дори градушки , а през лятото и от екстремни явления , температурите бързо се понижават ..

Обикновено под зоната с валеж се образува област от високо налягане (гръмотевичен антициклон) с размери 300-1500м. поради повишение на статичното налягане вследствие изпарение на валежа и взаимодействието със земната повърхност. При преместването на купесто-дъждовните облаци , предната част на този “ стена “ от студен въздух се проявява като мезомащабен студен фронт – поривист фронт (gust front) или фронтална линия на среза на вятъра (wind shear line).

Снимката е от Vrbas , Сърбия . Фотограф : Andrej Vaš via VojvodinaMeteo ..

Времето у нас – 11.02.2020г.

Следобедните часове на отделни места, предимно над Западна и Централна България, ще превали слаб дъжд , но не са изключени и слаби гръмотевични бури. Валежите ще са проливни по характер , а след преминаването на студеня фронт , температурите ще се понижат..Следобедните часове , очакваме  силни пориви на вятъра и над Дунавската равнина и Софийската котловина , а по-късно вечерта и над Горнотракийската низина  . Поривите на места ще достигнат до 60-70 км в час .