Времето в България

Бурите продължават. Възможни са и наводнения

Прогноза за 15-ти юни 2020г.

Многоцентрова област на ниско налягане, ще поддържа нестабилно времето у нас и на Балканския полуостров. Температурите у нас ще останат почти без промяна. Около обяд и следобедните часове ще се образува мощна купесто-дъждовна облачност . Следобед не  са изключени бурите да съпроводени и от шквалови явления. Ще се образува и  дребна градушка, очакваме и  краткотрайно , но значителни по количества валежи.Не са изключени на места да паднат  над 40-80 л/кв.м.

През деня атмосферата ще е силно нестабилна   ще се  генерират  около 1100-1400 J/kg потенциална енергия, но  без наличието на силен срез на вятъра, клетките ще са почти стационарни.При тези процеси, валежите се образуват на локални места. Падат интензивни валежи и се сърадват реален риск от наводнения.

Времето у нас. Тази вечер 14-15 май

Тази нощ не са изключени значителни валежи над Сърбия, Южна Румъния и СЗ и Централна България. Не са изключени, процесите над Централна България да формират мезо-мащабни конвективни  системи , като посоката им да е на югоизток и да обхваща райони от  Пазарджик ,Пловдив и Ямбол. Валежите над района на Добруджа ще затихват.

Прогноза за екстремно време за периода : 15-ти юни 2020

Ниво 3 Червен цвят  

Издаваме за тежки метеорологични явления –  средна и дребна по размер градушка , силни пориви на вятъра.Валежите ще са с голяма интензивност до 40-70 мм/час .Не са изключени и локални наводнения !  Към края на деня не са изключени нови валежи над Дунавската равнина и Югоизточна България .

Ниво 2 Оранжев цвят :

Издаваме за силни гръмотевични бури .Очакваме  дребна градушка , силни пориви на вятъра и значителни валежи до 20-40мм. Към края на деня не са изключени нови валежи над Дунавската равнина и Югоизточна България .