Времето в България

Бури и градушки тази нощ и утре

 ^  Издаваме краткосрочна прогноза за процесите за ТАЗИ НОЩ , като прогнозата е  базирана от последните обновления на радарите и  моделите, за целта използваме регионалните модели на MeteoBlue 4х4 + анализ на радарните изображения .

Тази нощ по-значителни валежи , очакваме над Западна и СЗ България , а до сутринта, валежите ще се изнесат над Централна България и Румъния. По-значителни ще са количествата валеж – тази нощ над Стара планина , северно от София , Монтанска и Врачанска област. Силна буря , очакваме да връхлети и района на Благоевград и Перник . Количествата валежи ще са между 20-60 л/кв.м. Процесите ще придружени и силни пориви на вятъра . Не са изключени и материални щети .

 

Радарна снимка   23:47 мин 18.08.202

Снимка : https://www.weathermod-bg.eu/

Последна радарна снимка на силна буря , която приближава района на Благоевград . Очакваме и материални щети !

Възможна е и дребна градушка и възможни наводнения.. Очакваните валежи ще са между 24 – 01 часа ..

Радарна снимка   00:07 мин 

 

Значителни валежи обхвана и Монтана , като количествата са между 15-25 л/кв.м . Образува се и шквалова линия , която се изнася на североизток към Кнежа .

 

От последните данни за района на Благоевград. Наблюдаваме усилване на валежите и засилване на гръмотевичната дейност , очакваме валежите да надминат 40л/кв.м. Тези валежи ще предизвикат и наводнения и материални щети.

Стандартна прогноза за 18-19-ти август 2020г.

Процесите обхванали Западна и Централна България до сутринта ще затихват.

Около обяд и следобедните часове над планинските масиви от Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност , като по-значили валежи , очакваме над Централна и Източна България .

За тези райони е издаден и оранжев код , като валежите ще са краткотрайни , но интензивни по характер  не са изключени и шквалови явления.

Оранжев код :Издаваме за краткотрайни , но интензивни валежи , като бурите ще са в начален стадии , очакваме валежите да са интензивни до 40-50л/кв.м. При този код чести са  шкваловите явления и интензивната  гръмотевична дейност и дребна градушка.