Времето в България

Баба Марта 2019 си отива със студени нощи и слани

Метеобалканс - слани и студени нощи

Уморената Баба Марта вече е на финала – тази година премина под знака на големите контрасти, прескачаше от юни в Малък Сечко в рамките на няколко часа – от 27 градуса във Видин на 19-ти, до -5 в Добрич на 24 в ранни зори, и във Видинската низина записа -2.

Но за съжаление, не успя да си осигури солидно овлажняване от Централното Средиземноморие и през целия месец не мина нито един циклон през страната, който да осигури валежи от стопанско значение, с изключение на бурята, която се разрази в Пловдивското поле и Хасковската хълмиста област и ги направи за отрицателно време около 30 литра, но локално. Бурите обхванаха и част от Подбалканските полета.

И вчера моделите много добре хванаха солидните – около 20-30 валежи в югозападната част на Западните Родопи – рида Дъбраш, долината на Места, проломът Момина Клисура и Пирин.

Най-вероятно е поваляло мокър сняг – от 1400-1500 нагоре, и на само в рида Дъбраш, но и на изток към Велийшко-Виденишкия дял и на север към Баташка планина. Поваляло е в Родопите вчера.

Студената вълна, разбира се, ще е доста по-слаба от предвижданата седмица по-рано. Очакваният рестарт на ски сезона с дъждовно-снежен априлски циклон, който трябваше да е утре отново отиде някъде по опашките на моделите.

Дори и вчерашните обновления не успяха да го удържат за 5 април, а го запратиха чак на 8-ми април, което се пада по-следващия понеделник. А седмица по-рано беше обявен за днес, макар и тогава да бе ясно, че застудяването ще е сухо и оскъдно откъм валежи.

Слаби признаци на суша, заради януарските циклони

Благодарение на януарските циклони – най-малко 5 преминаха през страната и осигуриха солидни снежни запаси, признаците на 2-месечното отсъствие на валежи, се усеща сравнително слабо, като особено остра липсата е през март, февруари все пак поваля – до към 20-22 литра успя да ги докара, при все че не и дъждовен месец.

Реките правят вяло пролетно пълноводие. Доста сняг се понатрупа, а над 1700 метра има още, обикновено до края на април задържа и ако няма интензивни валежи се топи умерено и поддържа по-високи речните нива.

Утре и в петък температурите се върнат на ранномартенски стойности и няма да превишават 15 градуса, а в петък сутринта са възможни и масово слани.

Обширен антициклон с център над Британските острови, завлича солидни порции студен въздух от все още незатоплилите се от силното мартенско слънце северни морета.

Разбира се, през деня слънцето ще успява да стопли до около прилични като за ранен март градуси, но утрините ще са си студени, точно като Малък Сечко, ще подухва от североизток.

Студената вълна по-слаба от очакваното и без сняг

Студената вълна няма да е много мощна и съответно няма да обхваща добре Западна България, долините на Струма и Места, поне в долната им част трябва да са по-топли. Горнотракийската низина си хваща студения полъх от североизток и почти сигурно ще се запише с късни слани в петък и в събота.

Март се определя като зимен месец, така че сланите не са съвсем късно, летните градуси от по 26-27, записани още на 8 март, определено си бяха доста подранили. Не в май, а направо в юни прескочи Баба Марта тази година, не успя обаче да докара рекорда от 30, който е отчетен в Пловдивското поле.

Най-потърпевши от застудяването следва да са в Лудогорието и в Добруджанското плато, където максималните е възможно в петък да не превалят 10 градуса, което като за последните часове на март 2019, си е студено.

Тази нощ има вероятност да запише крехък минус, докато Горнотракийската низина по-скоро няма да изстине, преди полунощ е 8 градуса, а самият студ все още не е обхванал цялата страна във височина, а само Северна България.

Възможни слани утре сутрин в Софийското поле, Пловдивското няма шанс

Небето над Софийското поле е кристално ясно в момента, но е сравнително меко, възможно и да се запише с крехък минус утре сутрин. А с полъхващия студен вятър е възможно и през деня да не успее до 10 да докара.

Софийското поле по-рано попада в сянката на Люлин планина, тъй като в дните около пролетното равноденствие слънцето залязва точно на запад.

Люлин не е висока планина, но западно от столицата най-висока е планината Кървав камък по границата със Сърбия с нейния първенец – Било, над 1700 метра, по-източно, но отново западно от Софийското поле е Ерулската планина около 1500 метра.

Тези планини, макар и високи, не оказват значимо влияние на затоплянето от слънцето, още повече в края на март, но пък за сметка на това благоприятстват изстиването на котловината от спусналия се студен въздух.

Софийското поле трябва да е най-студено утре през деня и в петък сутринта, когато е възможно и до -2 -3 градуса да ги докара. Очакваме изненади от Добруджанското плато, което при периферен студ, прицелен към Черно море и Мала Азия счупи рекорд за март -5.

Към момента очакванията са скромни – максимум до -2, но Баба Марта започне винаги ли увлича и прави или много горещо, или доста по-студено, отколкото трябва.

Студът се оттегля в последния ден на Баба Марта 2019

Преди март 2019 г. да остане в историята все пак Баба Марта ще изостави суровия си нрав и ще си отиде благосклонна. Утрините ще са студени, с минимални доста под 5 градуса. Но в неделя слани и да има, ще са по-скоро на изолирани места, докато от утре до събота се очертава да са почти масово явление.

Студ във височина, макар и крехък, и природа, която пази още спомена от отминалите зимни дни, не е толкова трудно и в края на март и до към 1 май да направи лек минус сутрин, особено при предшестващи горещи вълни.

Април започва с по-топло, размит студен фронт на 2.04

Слънчевите дни ще продължават да преобладават и в първите дни на април, атмосферното смущение около 2-ри засега изглежда леко, с временно усилване на вятъра до умерен от запад и около нормални и дори малко по-ниски градуси през деня 2 до 5 градуса. Възможно е отново в Родопите да повали, подобно на вчерашните количества, напоително, над 1500-1600 метра сняг.

Студените нощи с минимуми под 5 градуса се очертава да позадържат малко развитието на природата, която заради горещите вълни на Баба Марта доста се поразбърза тази година.

И в първите дни на април утрините ще са по-хладни и дори студени, ще натиска студ от североизток, но сравнително плахо. Това са в рамките на нормата градуси до към 10-ти.

Сушата пък възспира растежа на тревата и вероятно няма да възникне масова психоза от силно нарастване на популацията на кърлежи, както стана миналата година след много дъждове март и топъл и дори горещ април. А и когато нощните падат под 5 градуса разможаването на насекомите е доста по-ограничено.

Дъждовно-снежен циклон едва на 8 април

Пълноценен дъждовно-снежен циклон- в бяло трябва да се покрият планините над 1700 метра и да се възобнови поне малко почти изчерпалия се снежен запас, това в най-голяма степен важи за Родопите, бе отложен за 8 април.

Тогава може би ще дойде началото на края на двумесечната суша, но за момента вероятността от реализация, още повече на потенциални валежи е може би, дори под 1%, по-скоро нова флуктуация на американския модел.