Времето в България

Атмосферата отново ще е нестабилна. Температурите ще се повишат

Прогноза за 15-ти юли 2020г.

През следващите 48 часа, температурите у нас и на Балканите ще се повишават,но атмосферата следобед  ще е силно нестабилна,очакваните стойности на температурите, ще са между 28- 33  градуса по Целзий . Най-високи ще са над  Дунавската равнина и Югозападна България.

Следобедните часове  предимно над Централна Сърбия ,  Западна и СЗ България ще се развива мощна купесто и купесто-дъждовна облачност. Дневната конвекция ще е подхранена и от високи температури, в ниските слоеве на тропосферата , висока нестабилност и във височина и наличието на срез на вятъра между 0-6 км. Тези условия ще са благоприятни за интензивни валежи, силни пориви на вятъра, както и от дребна и средна по размер градушка.

Специално за Северозападна България .

Процесите до края на деня, ще обхванат и СЗ България.Температурите през нощта (срещу 16-ти) над равнината ще останат високи. Възможни са да се образуват нови гръмотевични бури над Дунавската равнина. Ще се създаде предпоставки  за значителни валежи и висок риск от наводнения.

Наблюдаваме изграждането на термичен циклон над Дунавската равнина, като те са характерни, за образуването и на шквалови линии и то нощните часове.

Карта за очакваните екстремни явления за  15-ти юли 2020г.

Оранжев код : Издаваме за значителни проливни валежи ,силни пориви на вятъра. Висок риска и за  дребна и средна по размер градушка и очаквани шквалови явления.

 

 

Идните няколко дни…

Над Централна Европа , очакваме да се формира  висок циклон , които ще определял динамичното време  у нас и на Балканския полуостров през следващите 72 часа .Температурите ще се повишат . Времето у нас ще е силно нестабилно , очакваме значителни валежи и екстремни процеси !

На последните карти, към 18-19-ти юли , виждаме образуването на стационарен фронт , а именно по този фронт ще се образуват силни гръмотевични бури.