Времето по света

Арктично нахлуване удари Чикаго и Ню Йорк, снежен циклон поема към Европа

Метеобалканс - студ, вълна, опасност
Канадският антициклон разгръща мразовит потенциал над Северна Америка, докато в Калифорния бушуват пожари, след като арктично нахлуване удари Големите езера и Чикаго вече щурмува и източното крайбрежие.

Сух студ и леден вятър

Третият по големина град в САЩ е необичайно мразовит и днес ще запише леден ден, тъй като в момента, обедно време там в пика на слънчевата активност, е едва -2 градуса.
Ледените дни у нас са по-скоро изключение у нас, още повече пък ноември, а сме на един и същи паралел с Чикаго.
Студът или по-скоро мраз, обаче е сух, очакваният езерен ефект и натрупването на колосална снежна покривка, не се реализира и в Чикаго небето е кристално ясно – сух студ с леден вятър от запад.
В следващите дни в района на Големите езера не се очаква да стопли изобщо, арктичното нахлуване ще се окаже необичайно устойчиво и изгледите са да задържи поне до четвъртък студено, а преди това трябва да бъдат тествани минимални от -10 градуса.

Арктичното нахлуване стигна и до източното крайбрежие

Студената вълна стигна и до Ню Йорк – най-големият град на САЩ, също е необичайно студен като за ранен ноември с едноцифрени максимални, в ранния следобед е едва 7 градуса на фона на студен умерен до силен западен вятър, от тези градуси се усещат около и под нулата.
Ню Йорк като географско положение е малко над 40 паралел, колкото и Солун, който е с 10 градуса по-топъл.
Въпреки сухата студена вълна все пак се очаква да се образува снежен циклон над Атлантическият океан, южно от остров Нюфаундленд, който с периферията си ще обхване обхване Ню Йорк, където се очаква във вторник стабилно да напои. Североизточното крайбрежие ще попадне в топлия сектор на циклона и затова температурите ще се повишат до около 10 максимални и до 4-5 минимуми.
След оттеглянето на циклона на североизток към източното крайбрежие на Канада, отново студът ще си върне господството със студен от умерен до силен запад-северозападен вятър и температурите поне още 2 дни се очертава да задържат на типично зимни около 4-5 градуса максимални.
Североизточното крайбрежие на САЩ и Ню Йорк в частност са доста по мразовити като за това географско положение, поради преминаващото покрай брега на Атлантика студено Лабрадорско течение, което сваля студена вода от Гренландия.
През лятото и на север водата се стопля и течението стига само до остров Нюфаундленд и не оказва влияние, но в късна есен, през зимата и пролетта Ню Йорк е много студен със среден максимум от едва 4 градуса през януари и минимум -3, това са средни температури. За южното му географско положение, колкото Солун, това са много ниски температури.
При среден максимум от 12 градуса за ноември, 7 градуса в ранен следобед си е доста температура, дори за студената есен на Ню Йорк.

Снежен циклон от САЩ поема към Гренландия, захранва европейският инкубатор за циклони

Снежният циклон, който ще се устреми на север-североизток през източните провинции на Канада, които трябва да заснежи стабилно, към Лабрадорско море и през Гренландия ще достигне до Исландския минимум, но доста отслабен и едва ли ще има значим ефект върху инкубатора за циклони.
Всъщност циклоните ще са 2, първият в момента е в процес на образуване и от него вали сняг над голяма част от Квебек и обхваща малка част от североизточните щати. Вторият ще се образува в понеделник, изгледите са да е доста по-мощен и с периферията си да обхване Ню Йорк.