Времето в България

15 градуса срив на температурите, серия студени вълни и сняг разлютяват Баба Марта 2019

Метеобалканс - застудяване, дъждове, промени

След топлата вълна, която вдигна температурите до плажни стойности, дойде момента Баба Марта 2019 да покаже и лютивия си нрав.

Средиземноморецът, който предстои да се образува в следващите часове пък ще опита да разреши проблема със засушаването, поради оскъдните валежи – за февруари 2019 средно за страната са се изваляли по-малко от 50% от месечната норма, само във Варненския залив е над нормата.

От началото на март също е доста сухо, на 3 и 6 със студените вълни росна малко. Най-голямото количество е едва 3 литра на връх Мусала.

През следващите 48 часа мощен студен фронт от атлантически циклон над Прибалтика ще се спусне към Централното Средиземноморие, ще опита да навлезе в Лигурско море, но няма да успее. И циклон се очертава да се образува над северната част на Адриатическо море.

Атлантическият циклон, който ще тласне малко студ към Балканите, и Европейска Русия, като ще тласка леден въздух от замръзналото Баренцово море, част от Северния ледовит океан, към Източноевропейската равнина.

До България ще стигне сравнително малко студ, макар че като за дните около средата на март си е доста, за Софийското поле се очертава вторник да е най-студен ден на седмицата с максимална под 5 градуса.

Студената вълна ще обхване почти цяла Европа, топлото ще бъде изтласкано към Тропиците, там откъдето идва, Баба Марта в следващите часове ще се заеме с нелеката задача да привика студ от Северния полюс, където цяла зима се трупа. Сега ще има мисията да сложи край на доминацията на налагащите топлото Тропици.

Студена вълна, сняг и напоителни дъждове на Балканите

Образувалият се циклон над северната част на Адриатика ще се усилва по източно направление към Балканския полуостров. Очакванията са да повали доста, Малък Сечко и Баба Марта, сякаш попрекалиха с антициклоните, дойде време да се сложи край на символичните валежи.

Най-много се очертава над Динарските планини, в тяхната най-висока част – планината Проклетия, трябва да натрупа до 30 см  . Значителни валежи от дъжд се очакват още тази нощ над Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватска.
Дъждовете над Западните Балкани ще са по-скоро интензивни, но за кратък период, циклонът бързо ще премине с неговите валежни зони.

Траекторията на циклона все още е спорна за моделите, но повечето залагат да избере лесния път с югоизточна траектория, по Адриатическо море в опит на достигне Тарентския залив и да навлезе в Йонийско, вместо да тръгне да се бори с Кораб и Шар планина.

При тази обстановка не се очертава в близост до Балканите да се образува мощен студен антициклон, който да лиши средиземномореца от възможност да ни поовлажни пълноценно.

След топлата вълна от 8 март, температурите буквално ще се сринат, от над 20 градуса Софийското поле във вторник ще падне до 4 максимум.

Всъщност от доста над нормата за първото десетдневие на март, за столицата днес беше 10 градуса по-топло, отколкото трябва, градусите ще паднат с около 5 градуса под нормата.

За Софийското поле след 10-ти март около 14-15 часа трябва да успява да стопли до 10-11 градуса. В сряда утрото се очертава да е мразовито, и да успее да изстине до -3 -4 градуса.

Сняг в столицата, кога ще завали

Повече дъжд се очертава да вали около обяд и следобедните часове на запад и на североизток – в Източната Дунавска равнина и в Източна Стара планина – Камчийската, Котленската и Върбишката планина.

Степен 2 – се издава за значителни и продължителни валежи от дъжд, а за Средна Стара планина и Рила за значителни снеговалежи.

В Софийското поле и в Тракия се очертава да завали по едно и също време утре вечер, като в столицата има голяма вероятност да обърне на сняг в малките часове на вторник, поради понижението на температурите. През деня обаче ще стопли до около 4 градуса, та няма да се образува снежна покривка. От източния край на Траянови врата само утрините ще станат по-хладни, а през деня във вторник и сряда ще си прескача 10 градуса.

Валежите над тези области ще са между 40 – 50 л/кв.м, като са възможни локални наводнения. Но предвид известното засушаване, което до известна степен бе ограничено, от оклузивните валежи, вероятността от реализация на подобен сценарий не изглежда вероятна.

Възможни са наводнения над Южна България и зоната със степен 2 на картата.

Нов атлантически циклон пуска фронт и нов средиземноморец в четвъртък

В четвъртък от югозапад ще ни доближи нов средиземноморски циклон, от който се очертава да завали преди обяд, като валежите, предимно от дъжд, в планините над 1000 метра, от сняг, ще са до умерени, няма да вали толкова, колкото утре вечер и във вторник.

В петък сутринта трябва да спират и да започне изясняване от запад, ще духа до умерен западен вятър, който трябва да отслабва до вечерта и да обръща на югозападен.

И следващият уикенд засега отново изглежда топъл, с максимални над 20 градуса, нова топла вълна. Засега първа пролет ще удържа топло, макар и до вчера моделите залагаха на студен сценарий за около 22 март.